VOZAČI BUDITE NA OPREZU: Novi zakon na snagu stupa sutra, NIŠTA VIŠE NEĆE BITI ISTO
Saobraćajna policija, Foto: MUP

bezbednost na putevima

VOZAČI BUDITE NA OPREZU: Novi zakon na snagu stupa sutra, NIŠTA VIŠE NEĆE BITI ISTO

Nove uredbe Zakona o bezbednosti saobraćaja počeće da se primenjuju od 15. septembra.

Objavljeno:

Izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima konačno su usvojene i u Parlamentu, a nove odredbe počeće da se primenjuju 15. septembra.

Jedina nova odredba koja je usvojena kroz amandman jeste da je kazna za parkiranje na mestu za osobe sa invaliditetom povećana sa 5.000 na 10.000 dinara. Takođe, odredbe koje se odnose na finansiranje bezbednosti saobraćaja počeće da se primenjuju od 1. januara 2024. godine.

O novim pravilima za vozače već smo detaljno pisali. Zato vas sada u najkraćem podsećamo koje su najznačajnije promene. Policija će ubuduće imati pravo da oduzima privremeno automobil, nesavesnim vozačima, za teške saobraćajne prekršaje, ali će takođe moći i da "progleda kroz prste" za manje prekršaje, ali onim vozačima koji nisu bili kažnjavani u prethodne dve godine.

Zakon otvara mogućnost uvoza polovnjaka iz Amerike i drugih tržišta van Evropske unije, ali i stvara uslove da se vozači oslobode troškova za manje prepravke na vozilu.

Prvi put se u zakonski okvir uvode električni trotineti.

Veliku promenu svakako predstavlja i promena uslova za sticanje zvanja profesionalnog vozača.

Izmenama Zakona promenjen je i način raspodele novca od saobraćajnih kazni, a podsećamo da država od nesavesnih vozača dobija godišnje oko 100 miliona evra.

Bonus video:

00:37

Saobraćajna nesreća u Raški

(Espreso/Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.