SPC ĆE MORATI DA DOZVOLI DA KOMUNISTU SAHRANE NA GROBLJU: Gradsko veće Novog Pazara donelo odluku
Foto: Marina Lopičić

spc izgubila spor u novom pazaru

SPC ĆE MORATI DA DOZVOLI DA KOMUNISTU SAHRANE NA GROBLJU: Gradsko veće Novog Pazara donelo odluku

Zabrana SPC da se na pravoslavnom groblju kod Petrove crkve preminulom Timotiju Vasoviću postavi spomenik bez krsta i drugih verskih obležja, smatra se nezakonitom
Objavljeno: 11:24h

Zabrana SPC da se na pravoslavnom groblju kod Petrove crkve preminulom Timotiju Vasoviću postavi spomenik bez krsta i drugih verskih obležja, smatra se nezakonitom, odlučeno je na sednici Gradskog veća Novog Pazara.

Odluka je doneta po žalbi ćerke pokojnika Nelice Gujić, jer je zabrana SPC u suprotnosti sa Ustavom i Zakonom o sahranjivanju i grobljima, ali i gradskom odlukom.

Timotije Vasović je, kao zakleti komunista, za života tražio da bude sahranjen bez popa i da mu na spomeniku ne bude krst. Želja mu je donekle ispunjena i sahranjen je bez sveštenika na novom pravoslavnom groblju, jedinom u Novom Pazaru gde se sahranjuju Srbi.

Međutim, problem je nastao kada je Nelica prošle nedelje došla sa majtorima da na grob oca postavi nadgrobnu ploču, gde su je u tome zaustavili policajci.

Kasnije je saznala da je problem u tome što spomenik odudara od pet modela koje je propisala Crkvena opština, a svi su u obliku krsta.

(Espreso.co.rs / Blic / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.