POŠTEN ČOVEK VIŠE NE MOŽE NI U ŠVALERACIJU: Ovim PROSTIM UREĐAJEM se BORE protiv PREVARA, Boža Spasić sve OBJASNIO!
Božidar Spasić, Foto: Kurir tv

špijunaža više nije rezervisana samo za tajne službe

POŠTEN ČOVEK VIŠE NE MOŽE NI U ŠVALERACIJU: Ovim PROSTIM UREĐAJEM se BORE protiv PREVARA, Boža Spasić sve OBJASNIO!

Spasić je istakao da je vreme romantike prošlo, a špijunaža nije više rezervisana samo za države i tajne agencije

Objavljeno:

Danas je moguće špijunirati sve i svakog. Prisluškivanje mobilnog telefona, fiksnog telefona, kompjutera, prostora.

Špijunska oprema je postala dostupna svima, jer se na internetu može naći veliki broj uređaja za špijuniranje po veoma pristupačnim cenama. Kamerice se ugrađuju često iznad vrata svojih stanova ne znajući da kod nas samo posedovanje nije zabranjeno, ali je kažnjiva zloupotreba ovih uređaja.

Ovom temom bavio se novinar Kurir televizije Nikola Vujović, u razgovoru sa Božidarom Spasićem, bivšim rukovodiocem specijalnog tima službe državne bezbednosti.

Spasić je istakao da je vreme romantike prošlo, a špijunaža nije više rezervisana samo za države i tajne agencije. Sada gotovo svako može da nabavi uređaje za tajno špijuniranje, praćenje i snimanje.

Boža Spasić
Boža Spasićfoto: Kurir tv

- Prethodno su ove aktivnosti bile rezervisane za države koje su vodile špijunske operacije, ali sada se špijunaža proširila i među obične građane. Gotovo svaki deseti građanin poseduje uređaj koji omogućava prisluškivanje i praćenje drugih ljudi. Sada je najpopularniji softver za tajno praćenje. Moja prva saznanja su da se tim uređajem špijunira pola Srbije. Momak je primetio da njegova devojka malo-malo pa putuje negde kod mame, prikačio joj je ovaj uređaj i našli su je na polju sa bivšim ljubavnikom - rekao je Spasić.

Pristup ovim uređajima postao je izuzetno lak, kako putem online prodavnica, tako i preko kontakata. Postoje i legalne prodavnice koje prodaju uređaje sa odgovarajućim atestima, ali mnogi preferiraju jeftinije opcije koje se uvoze iz Kine putem online prodavnica.

05:46

Da li sa napretkom tehnologije svako može da bude špijun?

- Cene uređaja variraju od vrlo niskih, kao što su kamere u obliku olovke ili slični gedžeti, koji mogu koštati svega nekoliko desetina evra, do skupljih uređaja koji omogućavaju špijuniranje putem satelita, a čija cena može doseći i do hiljadu evra. - rekao je i pokazao uređaj:

- Ovo je uređaj za tajno praćenje. Ako ga ubacite u atuomobil vi možete na osnovu toga da pratite gde god ide i čak i šta se priča u kolima! Mnogi brakovi su se raspali zbog ovog uređaja. - rekao je i dodao:

Zakonodavstvo je predvidelo kaznu za ove postupke. Objavljivanje takvih snimaka takođe je strogo zabranjeno. Kazne za kršenje ovih zakona uključuju zatvorske kazne, i to do dve godine za pojedince koji nisu službeni organi, dok zvaničnici koji zloupotrebljavaju državne uređaje mogu biti osuđeni na čak tri godine zatvora.

Spasić je naglasio da, iako su zakoni postavljeni, njegovo iskustvo ukazuje da se ove kazne retko primenjuju u praksi.

Bonus video:

02:27

GOCA TRŽAN IZNENADILA IZJAVOM: Muž i ja svuda idemo zajedno, povešće me i u švaleraciju (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.