Održana konferencija "ROMKINJE U SRBIJI − DOSTIGNUĆA, IZAZOVI I PERSPEKTIVE"
Foto: Nacionalni savet romske nacionalne manjine

korak u pravom smeru

Održana konferencija "ROMKINJE U SRBIJI − DOSTIGNUĆA, IZAZOVI I PERSPEKTIVE"

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine prof. Vitomir Mihajlović, govorio je o važnosti zastupljenosti oba pola, posebno kada su Romkinje u pitanju, koje su višestruko diskriminisane
Objavljeno: 06:07h

U Palati Srbija juče je održana konferencija "Romkinje u Srbiji, dostignuća, izazovi i perspektive", na kojoj je javnost upoznata sa teškim položajem ove višestruko diskriminisane manjine u našoj zemlji i naporima da se njihov položaj promeni.

Romkinje, kao pripadnice manjinske zajednice u Srbiji, na dnu su društvene margine, imaju prava, ali ne i mogućnosti, vrlo često gube poverenje u sve institucije i imaju strah da, ukoliko se žale na pravo koje im je uskraćeno, da će sistem da im uskrati još neko pravo, moglo se čuti sa konferencije "Romkinje u Srbiji - dostignuća, izazovi i perspektive".

Kako je rekla zamenica zaštitnika građana Gordana Stevanović, kada se procentualno pogleda broj Romkinja koje se obraćaju Zaštitniku građana, taj broj je veoma mali u odnosu na ukupan broj pritužbi, pa bi se reklo da Romkinje nemaju problema pred institucijama sistema, ali nije tako i svi su svesni problema koje oni imaju.

Šef misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio naveo je da kada je reč o unapredjenju položaja Romkinja Srbija ulaže velike napore, ali još dosta toga treba da se uradi. OEBS je tu da kao partner pomogne romskoj zajednici u Srbiji, a posebno Romkinjama - kazao je Oricio na ovom skupu.

Državni sekretar Ministarstva rada Nenad Ivanišević istakao je da je njegovo ministarstvo prepoznalo Rome kao teže zapošljivu kategoriju i stoga poziva poslodavce i da zaposle Rome, a poziva i Rome da se aktiviraju, pokrenu sopstvene poslove. Daju se podsticaji od 200.000 dinara na više, koji upravo treba da omoguće da neko pokrene posao, zaposli Roma. Tako, mislimo da zaista pomažemo. Sve ostalo, bila bi obična priča.

foto: Nacionalni savet romske nacionalne manjine

Bez konkretnih finansijskih sredstava, bojim se da bismo bili neozbiljni - smatra Ivanišević.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković navela je da o položaju Roma i Romkinja najbolje govori podatak da se svaka druga pritužba koja ovoj instituciji stigne u vezi sa položajem nacionalnih manjina tiče upravo romske zajednice. Ona je dodala da je potrebno isticati pozitivne primere i na taj način podsticati i ohrabrivati i navela da je upravo od Romkinja koje su arhitektinje, pravnice ili lekarke čula jako dobre i motivišuće predloge.

foto: Nacionalni savet romske nacionalne manjine

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine prof. Vitomir Mihajlović, govorio je o važnosti zastupljenosti oba pola, posebno kada su Romkinje u pitanju, koje su višestruko diskriminisane. Pored obrazovanja koji je ključ uspeha svakog čoveka, Romkinjama je važna i društvena vidljivost i uključenost u svim segmentima integracije – zakljuičio je Mihajlović.

(Espreso.co.rs/RNS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.