OVA SRPSKA PLANINA JE RAJ ZA ALERGIČNE OSOBE! Ima manju koncentraciju polena AMBROZIJE, u gradovima ovu biljku kose
Alergije, Foto: RINA

zdravlje

OVA SRPSKA PLANINA JE RAJ ZA ALERGIČNE OSOBE! Ima manju koncentraciju polena AMBROZIJE, u gradovima ovu biljku kose

Ambrozija je jednogodišnja biljka koja može da naraste i do dva metra, a ono što je specifično za nju jeste da može da opstane i u veoma nepovoljnim uslovima, stoga vrlo lako postaje dominantan korov

Objavljeno:

Naduven nos i suzne oči svakodnevica sa onih koji muče muku sa alergijama. Najveći alergen među biljkama svakako je ambrozija, a njena sezona je u punom jeku. Kako bi pronašli spas, mnogi sa razlogom dolaze na Zlatibor jer je koncentracija alergena prema najnovijim merenjima na ovoj planini manja u odnosu na druga mesta.

- Poleni ambrozije i koprive prelazili su prethodnih dana u umerene i visoke koncentracije, dok su poleni pelina, konoplje, štireva, četinara, bokvice i čempresa bili su niski. Iako povišene, koncentracije polena ambrozije, najvećeg alergena među biljkama, na području mernog mesta Zlatibor bile su znatno niže nego na ostalim mernim mestima u Republici Srbiji ali se bez obzira na to, uočava se trend porasta u odnosu na prethodne godine, potvrđeno je za RINU u Agenciji za zaštitu životne sredine.

Ambrozija je jednogodišnja biljka koja može da naraste i do dva metra, a ono što je specifično za nju jeste da može da opstane i u veoma nepovoljnim uslovima, stoga vrlo lako postaje dominantan korov. Mnogi građani ne žele ništa da prepuste slučaju stoga na vreme krče površine pod ovom biljkom.

- Dugo sam kašljao, nisam znao šta je, dok nisam uradio testove i utvrdio da sam alergična na ambroziju. Tada sam uzeo kosu u ruke i rešio da eliminišem tog neprijatelja po moje zdravlje. Urodilo je plodom, ali ambrozije ima svuda pa bi i drugi morali da se aktiviraju. Koliko je biljka jaka, najbolje svedoči da sam koseći je polomio kosu, rekao je Slavko iz Čačka.

Jedna biljka može proizvesti i preko 160.000 semenki, a seme u zemljištu može održati klijavost čak i do 40 godina.

Kod najosetljivijih osoba već od 8 do 20 polenovih zrna u metru kubnom vazduha može da izazove jake alergijske reakcije, samo jedna biljka ambrozije produkuje 1–8 milijardi polenovih zrna.

Bonus video:

01:50

AKO IMATE ALERGIJU NA POLEN ILI PRAŠINU OVE METODE ĆE VAM POMOĆI! Imunolog otkrio kako da utičemo na siptome tokom letnjih meseci

(Espreso/RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.