Oštetili ste nešto u studentskom domu? Koštaće vas k'o svetog Petra Kajgana! A tek da vidite koliko košta PRLJAVA SOBA!
Foto: Stefan Jokić

PAPRENO

Oštetili ste nešto u studentskom domu? Koštaće vas k'o svetog Petra Kajgana! A tek da vidite koliko košta PRLJAVA SOBA!

Slučajna ili namerna šteta prouzrokovana od strane akademaca, mnogo je skuplja od same stanarine u studenstkim domovima
Objavljeno: 22:20h

Mesto u studentskom domu za fakultetlije iz unutrašnjosti vredno je borbe za budžet. Najskuplji smeštaj ovog tipa u Beogradu je do 2.230 dinara, te je vredan grejanja stolice učenjem, poredeći sa kirijama stanodavaca, gde bi za tek dvostruko više mogli da žive sa cimerima.

foto: News1

Kao i u sopstvenoj kući, iznajmljenom stanu, i u studentskim domovima šteta mora da bude naplaćena, nakon što upravnik, magacioner i domar, koji čine nadležnu komisiju, utvrde materijalnu odgovornost.

- Ako je štetu prouzrokovalo više studenata, utvrđuje se materijalna odgovornost svakog akademca posebno, ukoliko udeo odgovornosti ne može da se odredi, svi su podjednako odgovorni i nadoknađuju u jednakim delovima. Učinjenu štetu u studentskoj sobi plaćaju svi stanari sobe, na spratu svi stanari sprata i u zajedničkim prostorijama svi stanari doma - stoji u Pravilniku o kućnom redu i drugim pravima i obavezama studenta korisnika usluga u objektima ustanove Studentski centar „Beograd”.

foto: News1

Na neke stvari, pa i na ponašanje bi trebalo pripaziti malo više, s obzirom na to da su nadoknade i po deset puta skuplje od same stanarine. Cena oštećenja dvokrilnog ormana je 35.000 dinara, 26.000 treba izdvojiti za krevet, 15.000 za štap za bilijar, a i održavanje higijene ima svoju cenu - prljava soba tokom godine košta 500 dinara, a ako student ostane lenj i ne sredi je ni pri iseljenju duplo više.

- Najveći iznos koji je dosad naplaćen je za polomljenu ve-ce šolju, u iznosu od 4.000 dinara - kaže pomoćnik direktora za smeštaj Studentskog centra „Beograd” Dragana Vujačić.

foto: news1

U 2016. godini naplaćeno je 400.000 dinara. Šteta se naplaćuje po utvrđenom cenovniku, a ono što nije obuhvaćeno njime, sitan inventar i osnovna sredstva, u skladu sa dnevnim tržišnim cenama.

- Najčešći tip štete su pokidana tuš-creva, polomljene tuš-ručice, daske ve-ce šolja i izgubljeni ključevi od soba, a najčešće se događaju u onim domovima čiji su smeštajni kapaciteti najveći. To su „Studentski grad“, „Patris Lumumba“ i Karaburma - navodi Vujačić.

Kućni red

U Pravilniku o kućnom redu navedeno je i da prilikom useljenja novi stanar mora da pregleda sobu i utvrdi stanje instalacija i inventara, te da u roku od 24 sati prijavi upravi doma.

foto: News1

U Beogradu postoji 14 studentskih domova u kojima je smešteno više od 12.000 akademaca. U 17 studentskih restorana svakog dana se pripremi 20-25.000 obroka.

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.