ŠKOLE SU SPREMNE ZA POČETAK NOVE NASTAVNE GODINE: A evo kako će se odvijati nastava u "Ribnikaru"
Škola, Foto: Printscreen/RTS

OSMIŠLJENO

ŠKOLE SU SPREMNE ZA POČETAK NOVE NASTAVNE GODINE: A evo kako će se odvijati nastava u "Ribnikaru"

Uspeh školske 2023/2024. godine zavisi od svakog čoveka u Srbiji.

Objavljeno:

Škole spremno dočekuju učenike - 65.000 prvaka odnosno 760. 000 osnovaca i srednjoškolaca. Osmišljena je cela školska godina, a školama su poslate smernice.

Svim školama stigle su smernice delovanja, gde je osmišljeno ne samo prvih mesec dana, već čitava školska godina, a naročito detaljno prvo polugodište.

"Prvog radnog dana deca razgovaraju sa svojim učiteljima i nastavnicima i o programu obrazovno-vaspitnog rada, ali i o nečemu što je još mnogo važnije, o tome koliko prave ljudske vrednosti treba tokom školovanja i školske godine da se ugradi u ličnost svakog deteta. I na koji način deca i nastavnici misle da to treba uraditi", kaže ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović.

Slavica Đukić Dejanović
foto: Printsreen/RTS

Prva radna nedelja biće tematska nedelja. Teme zajedno biraju đaci i nastavnici. U drugoj nedelji procenjivaće se nivo dotadašnjeg školovanja i znanja, bez ocenjivanja. Na taj način će dete, kao i roditelji i nastavnici znati na kom nivou je njegovo znanje.

Tako će čitava godina biti godina edukacije i pružanja psihosocijalne podrške onima kojima je potrebna. Veća pažnja biće posvećena i bezbednosti dece.

"Same patrole policajaca koje se nalaze u okolini škole biće u većem broju. I tu nije samo suština. Suština je da su policajci deo tima koji radi na bezbednosti škole. Bezbednost se ogleda i u poznavanju svih onih koji mogu imati bilo kakav rizik po bezbednost, predavanje i edukacija od strane i policajaca i psihologa i razrednih starešina treba da bude usmerena sticanju većeg stepena informacija o tome kako prepoznati neke opasnosti, kako reagovati u njima, kome se obratiti ako deca to uoče. Dakle, jedna edukacija vezana za to, naravno, roditelj je neophodna komponenta svega", kaže Slavica Đukić Dejanović, ministarka prosvete.

Kako će izgledati nastava u OŠ "Vladislav Ribnikar"

I OŠ "Vladislav Ribnikar" će početi sa radom.

"Prostor u kome se dogodila tragedija će imati memorijalno obeležje, a kakvo i koje u budućnosti će se rešavati. Škola je tako adaptirana da učenici imaju svoj prostor. Posebno će se raditi sa decom 8/2 i onim odeljenjima koja su bila u neposrednom kontaktu sa decom. Ta deca su već sada na druženju jednom kako počinje predškolska godina za njih sa izabranim nastavnicima. I roditelji i deca i stručni timovi će biti vrlo upućeni jedni na druge posebno kada je u pitanju 'Ribnikar'", kaže mnistarka.

Uspeh školske 2023/2024. godine zavisi, kaže ministarka prosvete, od svakog čoveka u Srbiji.

02:58

OD 1. SEPTEMBRA NOVI PREDMET ZA ĐAKE OSNOVNIH ŠKOLA! Stručnjaci otkrili: Predavaće psiholozi, BIĆE OZBILJAN PREDMET

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.