NAJNOVIJE UPOZORENJE RHMZ-A: Moguće IZLIVANJE ovih REKA i pojava BUJICA, evo koji delovi Srbije će biti na UDARU!
Vodostaj / ilustracija, Foto: Dragana Udovičić

stiže osveženje

NAJNOVIJE UPOZORENJE RHMZ-A: Moguće IZLIVANJE ovih REKA i pojava BUJICA, evo koji delovi Srbije će biti na UDARU!

RHMZ je u toku dana najavio pljuskove sa grmljavinom na Kosovu i Metohiji, kao i u planinskim delovima jugozapadne Srbije

Objavljeno:

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) najavio je da su moguća izlivanja reka određenih slivovima u naredna dva dana, tačnije 29. i 30. avgusta usled pogoršanja vremena.

- Na slivovima Mlave, Peka, Crnog i Belog Timoka, Resave, Nišave, Nere i Brzave tokom 29/30. avgusta moguća su lokalna izlivanja bujičnih vodotoka sa pojavom urbanih poplava - navodi se u saopštenju RHMZ-a.

Vodostaj Dunava i Save je u manjem opadanju, sa tendencijom stagnacije i porasta u naredna tri dana, dok su vodostaji Tise i Velike Morave za sada u manjem opadanju, sa tendencijom porasta u naredna dva dana.

Pljuskovi sa grmljavinom na KiM

RHMZ je u toku dana najavio pljuskove sa grmljavinom na Kosovu i Metohiji, kao i u planinskim delovima jugozapadne Srbije.

Do kraja dana će biti veoma toplo sa maksimalnom dnevnom temperaturom od 35 do 39 stepeni Celzijusa.

Podela vremena na dva dela

Danas je u Srbiji još uvek toplo, dok nas sutra očekuje osveženje i to za sve krajeve zemlje. Nakon temperatura koje su dostizale i 38 stepeni Celzijusa, sutra (29. avgusta) očekuje nas pad temperature za šest do osam stepeni, uz kišu koja će u istočnim krajevima zemlje preći u pljuskove.

pljusak / ilustracija
pljusak / ilustracijafoto: Iljustracija, EPA-EFE/ LUKASZ GAGULSKI

Meteoalarm svakog dana

Osim što su visoke temperature širom zemlje, RHMZ je objavio narandžasti i crveni meteoalarm koji ukazuju da su vremenski uslovi vrlo opasni, i loše mogu da utiče kako na ljude, tako i na okolinu.

Ipak, sa današnjim danom nije kraj meto alarmima RHMZ. Već sutra područje cele Srbije biće na udaru obilni i jakih pljuskova, koje će pratiti nagli pad temperature.

Za istočne delove zemlje RHMZ je izdao narandžasti meteo alarm što ukazuje na to da je vreme opasno, a opasne vremenske pojave, su snažne, i mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. To znači da je na istoku Srbije sutra moguće i nevreme, mada nije naznačeno da li će po intenzitetu ono biti približno superćelijskim olujama kojima smo bili svedoci u drugoj polovini jula i početkom avgusta.

- Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe - navodi se na sajtu RHMZ.

Bonus video:

01:45

U NAREDNIH 48 SATI PLJUSKOVI SA GRMLJAVINOM: Preti opasnost od izlivanja reka Sovilj: U ovom periodu godine OBARAMO SVE REKORDE

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.