OD SUTRA KONAČNO "LAKŠE DIŠEMO": Sa osveženjem stižu PLJUSKOVI I OLUJE, a ovi predeli Srbije biće PRVI NA UDARU!
Kiša u Srbiji, Foto: Stefan Stojanović

osveženje koje su mnogi čekali

OD SUTRA KONAČNO "LAKŠE DIŠEMO": Sa osveženjem stižu PLJUSKOVI I OLUJE, a ovi predeli Srbije biće PRVI NA UDARU!

Meterolog najavljuje da će nakon današnjih tropskih temperatura konačno doći osveženje

Objavljeno:

Jučerašnji dan jedan je od najtoplijih dana ovog leta, a nešto više od 12 sati deli nas od jače promene vremena.

Drugi dan vikenda bio je vrhunac aktuelnog toplotnog talasa. Maksimalna temperatura dostigla je u Loznici 39°C, u Beogradu 37°C, a širom ostalih predela Srbije bilo je preko 35°C, pa do 38°C. Zlatibor i Sjenica merili su 31°C, a Kopaonik 24°C.

Duvala je i košava fenskog efekta.

Vosoke temperature
Vosoke temperaturefoto: RINA

Temperature u Vojvodini i u Beogradu do kasno uveče bile su iznad 30°C.

Iza nas je vedra i jedna od najtoplijih noći ovog leta. U severnim predelima Srbije, a naročito širom Vojvodine i u košavskom području ona je bila tropska, jer se minimalna temperatura nije spuštatla ispod 20°C, a u Beogradu i na jugu Banata ni ispod 25°C.

Srbija će danas biti pod uticajem sekundarnog ciklona sa severnog Jadrana, uz osetniji pad vazdušnog pritiska.

Pod njegovim uticajem duvaće pojačan jugoistočni vetar, u košavskom području jak, a na jugu Banata sa olujnim udarima.

Pljusak
Pljusakfoto: Zorana Jeftić

Kako ćemo se nalaziti u prednjem delu ciklona i dalje se očekuje priliv vrele vazdušne mase sa juga.

Maksimalna temperatura biće danas od 34 do 38°C, u Beogradu do 37°C.

Tokom celog dana biće sunčano, uz visoke vrednosti indeksa UV zračenja.

Kasnije posle podne u brdsko-planisnkim predelima na jugu i jugoistoku Srbije očekuje se jači razvoj oblačnosti i pojava lokalnih pljuskova sa grmljavinom.

I dok će u Srbiji i danas biti sunčano i vrelo, obilne padavine i olujni sistemi sa zapadnog i centralnog Mediterana i sa Alpa uveliko će zahvatiti Sloveniju i Hrvatsku, pred veče i crnogorsko primorje.

Tokom večeri do severozapadnih, zapadnih i jugozapadnih, a tokom noći i do utorka ujutro i do ostalih predela Srbije očekuje se naoblačenje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom.

Utorak će celoj Srbiji doneti osveženje i kišu sa pljuskovima sa grmljavinom, naročito pred kraj dana i uveče.

Maksimalna temperatura biće od 27 do 30°C, u Beogradu do 27°C.

S obzirom na to da se u Sloveniji, Hrvatskoj i u Crnoj Gori očekuju vrlo obilne padavine i jake grmljavinske oluje, ponegde i superćelijske, deo ovih sistema doći će i do Srbije. Ono što je zasigurno je da će svežija vazdušna masa dolaskom iznad vrele podloge i atmosfere da uslovi da atmosfera veoma burno odreaguje i da ponegde stvori i jake grmljavinske nepogode sa gradom i olujnim vetrom, pri čemu lokalno na manjem prostoru može da padne i preko 30 litara kiše po kvadratnom metru. Padavine će biti lokalnog karaktera i veoma će se razlikovati na manjem prostoru, a biće područja gde će zahčađenje proteći u suvom obliku i bez padavina, ali uz pad temperature vazduha.

Da li će biti ili ne superćelijskih oluja poput onih tokom jula, najverovatnije da ne, ali situaciju svakako treba pomno pratiti, jer će određena područja lokalno zahvatiti jače grmljavinske nepogode, koje su potpuno uobičajane pri prekidu toplotnog talasa.

Superćelijski oblak
Superćelijski oblakfoto: Printscreen/Tik-Tok/clickermedia

Dakle, u utorak će osveženje "oduvati" toplotni talas sa našeg područja. U sredu pre podne sunčano, a potom sledi novo naoblačenje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom i promenljivo i svežije vreme zadržalo bi se do petka. Za vikend se vraća sunčano i letnje vreme, uz porast tempertatura na vrednosti do 32°C, ali bez velikih vrućina, tako da će početak septembra proteći u znaku prijatnog letnjeg vremena.

Bonus video:

02:44

KOJI DELOVI AUTOMOBILA NAJVIŠE STRADAJU TOKOM VRUĆINA? Ćećez otkrio: Pre bilo kakvog putovanja OVE 3 STVARI MORATE DA PROVERITE

(Espreso / Telegraf.rs / Đorđe Đurić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.