KOMARCI I KRPLEJI DONELI IZ INOSTRANSTVA 2 ZARAZNE BOLESTI: Stručnjaci otkrivaju kako je došlo do ZARAŽAVANJA
Laboratorija, Foto: Profimedia

pojedine grupe ljudi su u riziku

KOMARCI I KRPLEJI DONELI IZ INOSTRANSTVA 2 ZARAZNE BOLESTI: Stručnjaci otkrivaju kako je došlo do ZARAŽAVANJA

Prvi slučaj obolevanja jedne od dve najčešće bolesti, u Srbiji je registrovan tek 2013. godine

Objavljeno:

Klimatske promene i pojačan međunarodni saobraćaj doveli su do širenja zaraznih bolesti, kao i na pojavu novih. Na području Srbije izdvojile su se dve bolesti, saznajemo u Institutu za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut". Kako su naveli za Telegraf, reč je o malariji i groznici Zapadnog Nila.

Šta su to vektorske zarazne bolesti?

KOmarac
KOmaracfoto: Mario Saccomano / Alamy / Alamy / Profimedia

Prema navodima stručnjaka iz "Batuta", klimatske promene najveći uticaj imaju na vektorske zarazne bolesti. Kakve su to bolesti?

- One čiji uzročnik pre "dospevanja u svog domaćina" neko vreme provede u tzv. vektorima. To su komarci, krpelji i različite druge vrste insekata.

"Kada su u pitanju bolesti koje se prenose vektorima, od oboljenja koje podležu obaveznom zakonskom prijavljivanju na teritoriji naše zemlje, najčešće se registruju slučajevi obolevanja od groznice Zapadnog Nila, kao i pojedinačni slučajevi importovane (uvezene) malarije. Izraz "importovana malarija" znači da je osoba koja je doputovala u Srbiju, izvesno vreme boravila u zemljama sa endemskom (odomaćenom) malarijom, gde se i zarazila. Kod nas se godišnje registruje prosečno 10 do 15 ovakvih slučajeva", kažu iz "Batuta".

Batut
Batutfoto: Dado Đilas / Zorana Jevtić

Groznicu Zapadnog Nila opisuju kao potencijalno teško oboljenje, koje se prenosi ubodom komarca, tzv. kućnog. Dodaju da je virus prvi put izolovan i identifikovan u oblasti Zapadni Nil u Ugandi 1937. godine.

Šta je to arbovirus?

"Cirkulacija virusa Zapadnog Nila prisutna je na Evropskom kontinentu još od 60-ih godina prošlog veka, ali je prva epidemija među ljudima zabeležena u Rumuniji, 1996. godine. Danas je ovaj virus najrasprostranjeniji arbovirus (virus koji se prenosi artropodama, odnosno insektima) na svetu", ističu.

Rezervoar zaraze su ptice, uglavnom gavrani i čavke, napominju. U vezi sa simptomima bolesti, kažu da se razvijaju 3-14 dana od uboda zaraženog komarca, te da oboljenje u 80 odsto slučajeva protiče bez simptoma. Međutim, retko dolazi čak do zapaljenja mozga.

"Oko 20 odsto zaraženih osoba ima blagu kliničku sliku u vidu groznice, glavobolje, mučnine, povraćanja. Spomenuti simptomi obično prolaze u roku od par dana, mada su zabeleženi slučajevi kada je oboljenje trajalo i više nedelja. Kod jednog obolelog na 150 inficiranih dolazi do razvoja teške kliničke slike, odnosno neuroinvazivnog oblika bolesti (upala moždanica i/ili mozga). Osobe iznad 50 godina starosti, kao i osobe sa hroničnim oboljenjima imaju veći rizik od nastanka težeg oblika bolesti", kažu iz "Batuta".

Groznica Zapadnog Nila
Groznica Zapadnog Nilafoto: Printscreen/batut.org.rs

Od ove bolesti mogu oboleti i konji.

"Osnovni način transmisije bolesti izazvane virusom Zapadnog Nila je ubod zaraženog komarca. Komarci se zaraze prilikom sisanja krvi inficiranih ptica. Tako zaraženi komarci prenose infekciju na ljude i druge životinje", objašnjavaju kako se bolest prenosi.

U Republici Srbiji su prvi slučajevi obolevanja od groznice Zapadnog Nila u humanoj populaciji registrovani 2013. godine, a od tada se registruju svake godine, ističu.

"Od 1. juna do 15. novembra na teritoriji Republike sprovodi se intenzivan, a van tog perioda i pasivan nadzor nad groznicom Zapadnog Nila."

Bonus video:

04:33

GROZNICA ZAPADNOG NILA POSEBNO BRINE LEKARE! Epidemiolog za Kurir TV detaljno opisala simptome: Ako osetite OVO, ODMAH KOD LEKARA

(Espreso / Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.