Ovo je NAJPORAZNIJA slika Srbije: Deca prolaze od robovskih poslova do UGOVORENIH BRAKOVA!
Foto: Dragan Gojić

DECA ROBOVI

Ovo je NAJPORAZNIJA slika Srbije: Deca prolaze od robovskih poslova do UGOVORENIH BRAKOVA!

Iako je 21. vek, eksploatacija dece na najbezobrazniji način sve više uzima maha
Objavljeno:

Braća Jovan (15) i Stevan (11) iz Šumadije kosili su travu u dvorištima svojih suseda kako bi zaradili džeparac koji roditelji nisu mogli da im obezbede.

Tokom čitavog leta deca su skupljala novac za obnovu garderobe pred početak školske godine i krajem avgusta umesto u novima patikama mlađi brat je krenuo u školu sa posečenim prstima na nogama prilikom košenja. Roditelji su im nezaposleni.

TUGA NEIZMERNA: Ovako su se porodice i Vojska oprostili od stradalih pilota (FOTO)

Stanko P. (10) iz Vojvodine bio je prinuđen da kopa kukuruz za velika gazdinstva kako bi obezbedio novac za preživljavanje šestočlane porodice. Prinudni rad trajao je dok ne padne mrak, sa pauzama za obrok. Žuljevi na rukama ovog mališana, koji je pravo iz škole išao na njivu, zaboleli su njegovu učiteljicu koja je slučaj prijavila socijalnim radnicima, nakon čega su okončane njegove muke.

Tokom 2014. registrovano je 24 dece kao "deca ulice", u 2015. godini registrovano ih je 69, dok je samo na ulicama glavnog grada u toku 2016. pa do kraja januara 2017. godine evidentirano 74. Najveći broj dece je uzrasta od 6 do 14 godina.

Pored 115 timova koji rade na problemu zloupotrebe dečijeg rada, sistem socijalne zaštite ima razvijen Poseban program rada (PIT program-pojačan intezivni tretman) u određenim ustanovama socijalne zaštite sa proširenim kapacitetom koji je pokazao značajne rezultate. Čak 90 procenata dece koja su prošla ovaj program se više nikada ne vrate na ulicu i uspešno se resocijalizuju.

ĆERKICE SU MI PLAKALE, A MIGRANT JE DRŽAO SEKIRU I STAJAO ISPRED NJIH: Jeziva scena u SRPSKOJ PORODICI!

Kako se rešava problem zloupotrebljenih mališana?

Zaštita deteta od zlostavljanja i zanemarivanja je složen proces u kojem učestvuju ustanove, organizacije i pojedinci iz različitih sistema (socijalne zaštite, obrazovanja, zdravstva, policije, pravosuđa), svi koji rade sa decom znaju kako da postupe kada posumnjaju da je dete izloženo zlostavljanju i zanemarivanju.

U cilju rešavanja ovog problema u julu 2016. godine obrazovana je međuresorna radna grupa za izradu Nacrta liste opasnih poslova za decu do 18 godina. Međuresorna radna grupa je završila svoj posao i pripremila Nacrt liste opasnih poslova za decu koja je prosleđena nadležnom organu na usvajanje.

(Espreso.co.rs / Blic)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.