Ovo je NAJPORAZNIJA slika Srbije: Deca prolaze od robovskih poslova do UGOVORENIH BRAKOVA!
Foto: Dragan Gojić

DECA ROBOVI

Ovo je NAJPORAZNIJA slika Srbije: Deca prolaze od robovskih poslova do UGOVORENIH BRAKOVA!

Iako je 21. vek, eksploatacija dece na najbezobrazniji način sve više uzima maha
Objavljeno:

Oni žive na rubu egzistencije i humanosti, i neretko su prepušteni sami sebi.

U Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kažu da je u poslednjih pet godina u Srbiji povećan broj svih oblika nasilja u porodici. Ukupan broj zlostavljane i zanemarene dece u 2015. godini je 9.309.

Batine, silovanja, izgladnjivanje, zastrašivanje, rad u neadekvatnim uslovima samo su deo širokog spektra brojnih oblika nasilja koje trpe naša deca. Osim toga, ona su žrtve prevare, obmane i teškog zanemarivanja.

- U Srbiji imate decu koja žive i rade na ulicama, decu koja rade u poljoprivredi i građevinarstvu, prinudno sklapanje dečjih brakova, kao i učešće dece u kriminalu.

foto: Nebojša Mandić

Najgori oblici su prodaja i trgovina decom, korišćenje, nabavljanje ili nuđenje dece za prostituciju i za ostale nedozvoljene aktivnosti, a najvidljiviji oblik radne eksploatacije dece, odnosno zloupotrebe dece je prosjačenje. Ono što je zajedničko svim oblicima u kojima se pojavljuje eksploatacija dece je visok nivo nasilja - objašnjava Vladimir Ilić, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

NATO ŽRTVE DOBIJAJU SPOMENIK Vučić potvrdio: To je naš dug prema njima!

Gde god postoji prijava ili sumnja da je dete žrtva eksploatacije, odmah po saznanju, stručni radnici Centara za socijalni rad izlaze na teren, procenjuju stepen rizika i preduzimaju potrebne mere zaštite dece.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.