PRISUSTVO ĐAKA ĆE BITI OBAVEZNO, A EVO KAKO ĆE SE OCENJIVATI: Svi važni detalji o NOVOM PREDMETU u školama u Srbiji
Škola, Foto: Profimedia

važno!

PRISUSTVO ĐAKA ĆE BITI OBAVEZNO, A EVO KAKO ĆE SE OCENJIVATI: Svi važni detalji o NOVOM PREDMETU u školama u Srbiji

Đaci od septembra dobijaju novi izborni predmet, a evo i šta će on obuhvatiti i kako će se ocenjivati

Objavljeno: 21:03h

Ministarstvo prosvete poslalo je vaspitno-obrazovnim smernice kojima bi trebalo da se vode početkom nove školske godine. Između ostalog, među smernicama nalazi se nova slobodna aktivnost za učenike od petog do osmog razreda osnovnih škola - vrline i vrednosti kao životni kompas.

Iako je ranije bilo reči da je u pitanju izborni predmet, iz OŠ "Gornja Varoš" u Zemunu objašnjavaju za Telegraf.rs da su to zapravo slobodne aktivnosti koje će biti uvrštene u spisak starih koje su podeljene po razredima, a škole moraju da izaberu tri slobodne aktivnosti od kojih đaci biraju jednu koju će obavezno pohađati.

Kako kaže Ilija Mirović, direktor ove osnovne škole, za Telegraf u pitanju su dve aktivnosti podeljene po brojevima 1 i 2, ali još uvek nije precizirano na šta se ti brojevi odnose.

Škola
Školafoto: Beta/Branislav Božić

- Dobili smo neke detalje, ali ništa precizno, to će biti jedna od vannastavnih obaveznih aktivnosti, postoji 1 i 2 ali još ne znamo na šta se ti brojevi odnose. Imamo stare aktivnosti i dve nove, svaki razred od 5. do 8. bira jednu od tri, a mi predlažemo 3 aktivnosti sa spiska u skladu sa tim koji nastavnik ima slobodnog vremena da to održi. Oni onda biraju, a možda niko neće odabrati tu aktivnost. Za tu aktivnost mogu biti plaćeni samo nastavnici koji nemaju punu normu, ko će predavati ne znamo još - naveo je Mirović.

Pedagog ove škole, Nataša Kokić, kaže da će vrline i vrednosti kao životni kompas biti uključene u stari spisak slobodnih aktivnosti, kao i da će ih u ovoj školi sigurno uključiti u izbor, s obzirom na to da mogu da ih predaju i nastavnici i stručni saradnici.

- Ranije smo već imali spisak aktivnosti, a od ove školske godine imamo dve nove, vrline, a druga su vrednosti kao životni kompas. Tri smo u obavezi da ponudimo u odnosu na to kakve kapacitete i resurse ima škola u smislu kadra, nove ćemo svakako uključiti jer mogu da ih predaju i nastavnici i stručni saradnici - navela je.

Kokićeva dodaje i da će učenici jednu od izabranih aktivnosti pohađati jednom nedeljno, a novina je da njihovo prisustvo na toj nastavi obavezno. Ipak, ocene će biti opisne i neće ulaziti u prosek.

- Biće u formi časa jednom nedeljno, ali to im od sada obavezno, a do sada nije bilo. Odabrani programi slobodnih nastavnih aktivnosti za učenike su obavezni sa fondom od jednog časa nedeljno. To znači da moraju da dolaze, a uspeh njihov se izražava opisnom ocenom i ne utiče na opšti uspeh. Još ćemo videti da li će funkcionisati kao građansko i verska nastava na primer sa "ističe se", svakako će biti opisno, samo je potrebno razjasniti da li će biti neki duži komentar. Ta ocena nije tu da stvori kod dece rivalitet, već da ih podstakne na aktivnost i razvoj tolerancije - napominje pedagog.

Škola / Ilustracija
Škola / Ilustracijafoto: RINA

Na pitanje da li su za nepoštovanje smernicaMinistarstva prosvete zaprećene posebne kazne, Kokićeva pojašnjava da ništa nije precizirano, ali da će prosvetna inspekcija svakako vršiti redovni nadzor.

- Oni nama nisu napisali da će biti kazni, ali sigurno će proveravati da li se smernice poštuju u okviru redovnih inspekcijskih nadzora, a verovatno će biti u pitanju kazne kao i za sve drugo, prvo naredba da se uredi i uvede u određenom roku, pa tek onda sve drugo i drastične mere - objašnjava.

Koje slobodne aktivnosti su ranije bile u opticaju?

Razred V i VI:

  • Vežbanjem do zdravlja
  • Životne veštine
  • Medijska pismenost
  • Crtanje, vajanje i slikanje
  • Muzikom kroz život
  • Sačuvajmo našu planetu

Razred VII i VIII

  • Preduzetništvo
  • Moja životna sredina
  • Domaćinstvo
  • Umetnost
  • Filozofija sa decom

Bonus video:

01:14

ŽELIMO DA SE BUDUĆI RODITELJI OSEĆAJU SIGURNO I DA UVEK DOBIJU PRAVI SAVET! Škola roditeljstva počela s radom u Velikom Gradištu

(Espreso / Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.