IZAŠLA JE PRVA DUGOROČNA VREMENSKA PROGNOZA ZA ZIMU: Hoće li biti snega i debelog minusa?
Zima / Ilustracija, Foto: Nenad Kostić

ZIMA 2023.

IZAŠLA JE PRVA DUGOROČNA VREMENSKA PROGNOZA ZA ZIMU: Hoće li biti snega i debelog minusa?

Evropu u zimskim mesecima očekuju toplije temperature od proseka

Objavljeno:

Meteorolog Slobodan Sovilj kaže da nakon ovog toplotnog talasa, sledi dvodnevno osveženje, kada će temperature biti u padu za 5 do 8 stepeni, tako da će biti oko 30 do 31 stepen.

Očekuje topliji septembar u odnosu na 30-godišnji prosek.

Prognozirano je čak 12 do 17 letnjih dana, sa temperaturom višom od 25 stepeni.

A kakva će nam biti zima?

Evropski meteorološki servis Severe Weather objavio je prvu vremensku prognozu za zimu 2023/2024, a na vreme će, kažu, itekako uticati El Ninjo.

Sever Weather je za dugoročnu prognozu za zimu koristio tri modela – ECMWF iz Evrope, CanSIPS iz Kanade i NMME, zajednički projekat SAD-a i Kanade. Sve ove prognoze su prosečna slika za tri meteorološka zimska meseca (decembar-januar-februar) i pokazuju opšte prevladavajuće vremenske prilike.

1 / 6 Foto: Nenad Kostić

Čak i ako su modeli 100 odsto tačni, to ne znači da bi takvi vremenski uslovi trebalo da traju tri meseca zaredom. Samo se sugeriše kako bi vremenski obrasci mogli izgledati većinu vremena.

Prema tim modelima, Evropu u zimskim mesecima očekuju toplije temperature od proseka, i to u većem delu zapadnog i centralnog dela kontinenta. Niže temperature biće izraženije u severnim i severoistočnim delovima.

To znači da će glavni način cirkulacije nad Evropom biti od severa prema jugu, što znači severno strujanje nad Evropom. Eventualne snežne padavine nad centralnom Evropom biće povezane sa intenzitetom tog strujanja i pojedinim hladnim frontovima koje se spuštaju sa severa.

Što se tiče padavina, više njih očekuje se nad centralnom i južnom Evropom. Prognoza pokazuje manje snega u Evropi, osim u višim predelima, i to uprkos tome što se uopšteno očekuje više padavina.

Kada je u pitanju temperatura, ako se gleda model ECMWF, koji slovi kao najpouzdaniji, temperature na zapadu Evrope biće više od uobičajenih. Ali sa zonom niskog pritiska nad severnom Evropom povećava se mogućnost da severni tok prodre dublje na kopno, stvarajući neutralnu zonu iznad Skandinavije.

Gledajući prognozu površinske temperature nad Evropom, ona bi trebalo da bude uglavnom iznad normale. Ali na kartama se vidi i neutralna zona nad severoistočnim delovima kontinenta.

ECMWF signalizuje da će Evropa imati natprosečnu količinu padavina. To povećava potencijal snežnih padavina uglavnom iznad alpskog područja i u Skandinaviji.

Bonus video:

02:52

CENA GASA VIŠE NEĆE MOĆI DA SE KONTROLIŠE! Stručnjaci smatraju da Evropi predstoji teška zima PRIPREME ZA ZIMU NISU PROŠLE DOBRO

(Espreso / N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.