ONI SU NAJBOLJI PRIJATELJI DECI SA SMETNJAMA U RAZVOJU: Evo kako im pomažu i kako izgleda dan u njihovom RAJU
Terapijski pas, Foto: printscreen/instagram/prijateljska_sapa

JESTE LI ZNALI DA POSTOJI

ONI SU NAJBOLJI PRIJATELJI DECI SA SMETNJAMA U RAZVOJU: Evo kako im pomažu i kako izgleda dan u njihovom RAJU

U prvoj godini je fokus na adekvatnoj socijaliziaciji kako bi sa godinu dana pas opet prošao kroz proces procene

Objavljeno:

Odvajkada je poznato da su psi najbolji prijatelji čoveku, to se kroz decenije nije promenilo, samo je dodatno napredovalo. U Novom Sadu postoji poseban kutak "Prijateljska šapa", gde glavnu ulogu igraju psi.

Ova Organizacija ima ideju da kroz PET terapiju pomaže deci sa smetnjama u razvoju, a mi smo razgovarali sa ljudima iz "Prijateljske šape" koji su nam detaljno objasnili koliko vrsta pasa je uključeno u rad, kome oni još mogu pomoći i kako uopšte izgleda jedan njihov radni dan.

Kome mogu pomoći psi obučeni za pet terapiju?

PET terapija je tretman uz aistenciju terapijskog (posebno obučenog) psa. Važno je napomenuti da postoji više vrsta pasa koji su uključeni u rad, pa tako imamo terapijske pse koji sprovode tretmane, pse vodiče koji su podrška slepim i slabovidim osobama kao i psi pomagači koji su vezani za jednu osobu i toj osobi pomažu u svakodnevnim životnim izazovima. Terapijski psi u našem centru rade sa decom sa smetnjama u razvoju kako bi se podržao i podstakao dalji razvoj i nadogradile postojeće veštine. Međutim, pored tretmana sa decom sa smetnjama u razvoju, naši psi su uključeni i u grupne aktivnosti u vrtićima i školama sa decom tipične populacije, kako bi se deca edukovala o potrebama pasa, i načinom na koji se prema psu ophodimo.

Zašto je pet terapija važna?

Kroz tretman uz asistenciju psa, imamo mogućnost da razvijamo empatiju, komunikaciju i brigu o drugom biću bez da to posebno naglašavamo. Takođe, u ovim aktivnostima deca uče, vežbaju i napreduju, a sve vreme uživaju i igraju se.

Kako izgleda proces obučavanja pasa?

Pas već u leglu prolazi prvu procenu od strane stručne osobe usmerene na ponašanje životinja, naša koleginca dr vet. med. Dunja Kovač je jedini bihejviorista za životinje u Srbiji, i ona te procene radi.

U prvoj godini je fokus na adekvatnoj socijaliziaciji kako bi sa godinu dana pas opet prošao kroz proces procene. U zavisnosti od rezultata druge procene, pas se uključuje u određenu vrstu obuke ili se preusmerava na kućnog ljubimca.

Kada znate da može biti terapijski pas?

Nakon što uspešno savlada sve procene i zadatke koji mu se daju.

Koje rase pasa najčešće postaju terapijski psi?

Najčešće su to labradori, ali se uključuju i druge rase pasa kao i psi mešanci. Labradori se najčešće uključuju jer vole da uče i da budu nagrađeni.

Da li je potražnja i potreba za terapijskim psima češća u odnosu na prethodne godine?

Svest o važnosti i dobrobiti pasa raste, potreba postoji kao i potražnja, samo je potrebno da poraste i odgovornost prema ovom vidu tretmana kao i svesnost o novčanim izdacima.

Kako izgleda jedan dan u "Prijateljskoj šapi"?

Kako je naš tim postao bogatiji za još jednog četvoronožnog člana, dan je dodatno uzbudljiv i protkan redoma maženja, redom šetnje i redom rada i treniranja. Najvažnije na kraju dana je da smo postigli cilj - pozitivno smo uticali na rast i razvoj dece.

Šta je potrebno da se promeni da biste ušli u bolnice i rehabilitacione centre?

Naši zakoni. Verujemo da dobra volja postoji, sada samo da se uvedu određeni podzakonski akti, što verujemo da će uskoro i biti rešeno.

Kakva je situacija sa terapeutskim psima u regionu?

U susednoj Hrvatskoj, postoji fantastičan centar Silver, sa kojima imamo čast da sarađujemo i od kojih smo i kupili našu Olani. Hrvatska poseduje i druga udruženja koja se bave terapijskim psima, kao i susedna Slovenija. Takođe, u regionu su i zakoni na snazi, pa samim tim je i celokupna situacija na višem nivou.

01:59

DUŠICA ĐORĐEVIĆ POPOVIĆ O ZAKONU O LJUBIMCIMA: Skandalozna odluka, najgore je ograničenje KRETANJA životinja (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.