Čestitka Vitomira Mihajlovića povodom obeležavanja SVETSKOG DANA ROMA
Foto: Filip Plavčić

Svetski dan roma

Čestitka Vitomira Mihajlovića povodom obeležavanja SVETSKOG DANA ROMA

Mihajlović je ocenio da je veće uključivanje romske dece u obrazovni sistem jedan od efikasnih načina za poboljšanje njihovog položaja
Objavljeno:

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine prof. Vitomir Mihajlović, čestitao je praznik 8. april, Svetski dan Roma, svim pripadnicima romske nacionalne zajednice i ocenio je, da je i pored izvesnih pomaka, pre svega u obrazovanju, ta manjinska zajednica jedna od najsiromašnijih i najmarginalizovanijih zajednica u Srbiji i da je izložena diskriminaciji najčešće u oblasti stanovanja, zapošljavanja, socijalne i zdravstvene zaštite.

On je u čestitki povodom Međunarodnog dana Roma kazao da je taj datum prilika da se još jednom ukaže na probleme s kojima se pripadnici i pripadnice romske populacije sreću u svakodnevnom životu.

Osvrno se na činjenicu da skoro svaka druga pritužba podneta Povereniku zbog diskriminacije na osnovu nacionalne pripadnosti, odnosi se upravo na romsku populaciju. Uz to, rezultati poslednjeg istraživanje međunarodnih organizacija govore da gotovo 40 odsto građana Srbije vide Rome i Romkinje kao grupu koja je najčešće izložena diskriminaciji u Srbiji.

Mihajlović je ocenio da je veće uključivanje romske dece u obrazovni sistem jedan od efikasnih načina za poboljšanje njihovog položaja.

- Time će se dugoročno obezbediti da Romi i Romkinje u Srbiji budu ravnopravni članovi našeg društva, a na svima nama je odgovornost da doprinesemo punom poštovanju ljudskih prava i obezbeđivanju dostojanstvenog života našim sugrađanima i sugrađankama romske populacije - naveo je predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.