U TOKU JE PRIJAVA ZA DOBROVOLJNO SLUŽENJE VOJNOG ROKA: Tri su dela obuke, A OVO JE PLATA!
Vojska Srbije, Foto: Printskrin: YouTube/RTS emisija Dozvolite - Zvanični kanal

MINISTARSTVO ODBRANE

U TOKU JE PRIJAVA ZA DOBROVOLJNO SLUŽENJE VOJNOG ROKA: Tri su dela obuke, A OVO JE PLATA!

Dobrovoljno služenje vojnog roka traje 6 meseci

Objavljeno: 10:45h

U toku je konkurs Ministarstva odbrane za dobrovoljno služenje vojnog roka. Mladi od 19 do 30 godina mogu da se prijave već za septembarski rok. U bazi Jug kod Bujanovca obučavaju se vojnici koji su se prijavili na ranijim konkursima - šta ih motiviše, kako izgleda obuka?

Prikaz vežbe vojnika koji dobrovoljno služe vojni rok u bazi Jug kod Bujanovca. Pripadaju rodu pešadije, obučavaju se na oklopnom vozilu "Lazar 3", uz nadzor starešina.

"Već smo na obuci pet meseci, sad je već šesti, pri kraju smo. Sad smo na obuci za rod pešadije, na usavršavanju", kaže vojnik na obuci.

Navodi da se za dobrovoljno služenje vojnog roka odlučio zbog uniforme i oružja i da bi preporučio onima koji, kako kaže, žele da ispitaju svoje granice.

Konkurs za dobrovoljno služenje vojnog roka je otvoren za mladiće i devojke, mogu se prijaviti u centrima Ministarstva odbrane, preko E-uprave, u poštama. David Urošević iz Leskovca želi da bude i profesionalni vojnik.

"Sa obukom sam počeo u Leskovcu, specijalnu obuku za vojnu policiju sam imao u Požarevcu, a završavam u Bujanovcu. Ovaj posao sam odabrao da bih imao dalje napredovanje u životu", kaže David Urošević iz Leskovca.

"Vojnici su motivisani, imaju želju da nastave kod nas u jedinici i mi se trudimo da im prenesemo znanje, da budu što bolje osposobljeni u daljem radu, kada dođu kod nas kao profesionalni vojnici", kaže Aleksandar Veličković, vodnik.

1 / 3 Foto: Printscreen/RTS

Dobrovoljno služenje vojnog roka traje 6 meseci.

Tri su dela obuke:

  • upoznavanje sa ličnim naoružanjem i rukovanje opremom, specijalistička obuka,
  • kandidati se upućuju u jedinicu Vojske Srbije,
  • nastavljaju obuku iz kolektivnih radnji.

"U 4. brigadi kopnene vojske je veliki odziv vojnika koji su odslužili vojni rok, tako da imamo veliki izbor kandidata koji se prijavljuju za nastavak rada u našoj jedinici", kaže kapetan Nikola Petković, referent za odnose sa javnošću.

Buduće vojnike očekuje mesečna plata koja je oko 46.000 dinara.

Osobine koje krase dobrog vojnika i dalje su - disciplina, odgovornost, prilagodljivost, fizička spremnost, rodoljublje.

Bonus video:

03:11

SRPSKA VOJSKA NABAVLJA DODATNO NAORUŽANJE

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.