3 DANA PAKLENIH GUŽVI NA GRANICAMA U GRČKOJ: Biće kolaps na PUTEVIMA, a ovo je GLAVNI RAZLOG
Granični prelaz, Foto: Printscreen/Instagram/192.rs

spojili dane

3 DANA PAKLENIH GUŽVI NA GRANICAMA U GRČKOJ: Biće kolaps na PUTEVIMA, a ovo je GLAVNI RAZLOG

Višegodišnje iskustvo pokazalo je da su najveće gužve za ulaz u Grčku petkom i subotom

Objavljeno:

Iako je već polovina avgusta ne nazire se kraj gužvama na granicama, a posebno danas i sutra očekuje se pravi kolaps. U Grčkoj se sutra praznuje Velika Gospojina, kada su neradni dani a s ovim verskim praznikom počinje i odmor za brojne Grke, pa gužve nisu samo na graničnim prelazima već i širom zemlje.

Najveće gužve, tradicionalno su rezervisane za avgust mesec, odnosno, 14, 15. i 16. 8. koji su u Grčkoj neradni dani zbog verskog praznika Uspenja Bogorodice. Ove godine Uspenje se obeležava u utorak, ali se gužve mogu očekivati već od ponedeljka.

Sudeći po rečima naših turističkih radnika na Halkidikiju, one su počele prošlog petka uveče, te je jedan deo Grka koji imaju kuće na moru, već počeo sa spuštanjem na obale. Stanje na putevima dodatno otežava to što letnja sezona odmora nije samo u Srbiji, pa tako i ljudi u Severnoj Makedoniji sada uveliko putuju na grčko more!

Velika Gospojina - velike gužve

Ono što je jako bitno znati ako ovih dana idete na letovanje u Grčku jeste da će i putevi biti krcati zbog čega će na putevima u Grčkoj biti više pripadnika policije, te se vozačima savetuje da poštuju sve saobraćajne propise koji važe na teritoriji Grčke.

Vrhunac turističke sezone u Grčkoj

Kako je nemoguće unapred predvideti stanje na granicama, dobro je pratiti "smernice za datume i dane kada treba izbegavati polazak u Grčku ako ne želite da sate provedete u nepreglednoj koloni", a na spisku tih datuma turističkih radnika i carinika je svakako sredina avgusta.

Portal "grčka.info" građani Severne Makedonije ulaze u Grčku u povećanom broju već od početka avgusta, najveći broj izlazi iz Grčke u nedelju, odnosno, ponedeljak. "Naoružajte se strpljenjem", poručuju iz "grčka.info"

Granica, Preševo
foto: printscreen/kamere na graničnom prelazu

Kada je najveća gužva

Višegodišnje iskustvo pokazalo je da su najveće gužve za ulaz u Grčku petkom i subotom, dok su za izlaz to nedelja i ponedeljak, dobro razmislite kada ćete krenuti na put narednih dana.

Međutim, gužve u ovom periodu ne treba očekivati samo na graničnim prelazima, već i na auto-putevima, i to već kroz Srbiju, u skoro svim pravcima, ne samo ka Severnoj Makedoniji. Statistika pokazuje da su poslednji vikend u julu, tokom prve i druge polovine avgusta datumi kada se po pravilu obaraju rekordi po broju automobila na naplatnim rampama!

Nije isključeno da gužvi bude i na naplatnim rampama, kako u Srbiji, tako i u okolnim zemljama.

Do Grčke je ipak potrebno dođi, a Srbima je najlakše da to rade vožnjom kroz Severnu Makedoniju.

Čini se da je i tu "pik" gotovo svakodnevno, pa su gužve na graničnim prelazima Gradina i Preševo neizbežne.

Koji prelazi su alternativa

Carinici i policija sa graničnog prelaza Preševo, između Srbije i Makedonije, između 15. jula i 15. avgusta savetuju turistima, posebno onima sa malom decom, da za ulazak u Makedoniju koriste granični prelaz "Prohor Pčinjski" kod istoimenog manastira, gde su zadržavanja vozila uglavnom kraća. Kako da na ovaj način dođete do Grčke, možete pogledati u odvojenom tekstu gde vam je ekipa "Blic" patrole pokazala svaki korak putovanja do Grčke putem ovog alternativnog pravca iz Srbije.

- Vozači koji se odluče "Prohor Pčinjski" trebalo bi kod Vranja da se isključe sa auto puta i da prate oznake. Ovim pravcem put do Kumanova je, istina, duži za oko 12 kilometara, ali je to možda mnogo bolje nego na jakom suncu čekati u dugim kolonama - savetuju na graničnom prelazu u Preševu.

"Prohor Pčinjski" je alternativni granični prelaz koji je otvoren 24 sata. Uprkos tome, put do njega je naporniji zbog velikog broja krivina.

Granica
foto: Printscreen/Twitter/@nexta_tv

Tu je potom granični prelaz Dorjan između Makedonije i Grčke, može da bude dobra alternativa i tokom jula i avgusta, kada su na "Evzoniju" veće gužve. Do prelaza se može doći ako se sa autoputa isključite kod mesta Smokvica i preko mesta Marvinci i Valandovo vozite za Dojran.

- Alternativni prelazi su malo rasterećeniji, ali ponekad zadržavanja i čekanja ima i na njima, sve do kraja avgusta kada se bliži kraj leta i kada gužve srazmerno tome krenu da opadaju – piše portal "grčka.info".

Ukoliko je moguće, izbegnite dolazak na granični prelaz "Evzoni" u šest ujutru po srpskom vremenu ili sedam po grčkom. U to vreme je smena carinika i policajaca i može da se desi da čekate oko pola sata da se smena obavi i pored toga što nema gužve.

Praksa pokazuje da se najverovatnije kraće čeka ako se na ulazu u Grčku stigne tokom noći - najkasnije do 3 časa ujutru.

Pik sezone povećava kolone

Iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija (Juta) su rekli za "Blic" da smo uveliko u špicu turističke sezone i da je svaki dan sada "pik" kada je u pitanju saobraćaj.

- I pored gužvi na granicama, naplatnim rampama i putevima, moram da naglasim da je evidentno da nema velikih problema što se tiče puteva, jer su prohodni. Međutim, da je gužva jeste i veliki tranzit putnika je koji ide kroz Srbiju prema Grčkoj, prema Bugarskoj i Turskoj. Bitno je što i pored gužvi postoji dobar protok na saobraćajnicama. Vozači prate signalizaciju, policija je na licu mesta i na svim velikim raskrsnicama za sada sve funkcioniše dobro i nema problema za koje mi znamo – rekao je Milan Lainović iz Jute.

Horgoš, Granica
foto: AMSS KAMERE / SCREENSHOT

Saobraćajni propisi u Severnoj Makedoniji

Prolazak kroz crveno svetlo, koštaće vas 300 evra, a slična visina kazne je i za preticanje, preko pune linije, koje vas može koštati između 150 i 350 evra. Količina alkohola u krvi koja se toleriše je 0, 5 promila, a kazna za veću koncentraciju, iznosi između 250 i 400 evra. Kao i u Srbiji, i u Severnoj Makedoniji je obavezna vožnja sa upaljenim svetlima, a ako se kojim slučajem, nepažnjom oglušite o to, novčanik će vam biti olakšan za 15 evra. Za vožnju bez pojasa kazna iznosi 40 evra, koliko iznosi i globa za telefoniranje. U slučaju da patrola zatekne dete van dečijeg sedišta, platićete kaznu od 35 evra.

Saobraćajni propisi u Grčkoj

Ograničenje za kretanje na većini puteva je 100 kilometara na čas, sem ako nije drugačije navedeno. Policija je veoma rigorozna, te vam preti oduzimanje vozačke dozvole na 60 dana i skidanje tablica ako prekršite neko od sledećih pravila: ako koristite mobilni tokom vožnje, nemate pojas, ako ne stavite kacigu tokom vožnje motora ili vozite dete u automobilu bez dečijeg sedišta. Ukoliko prođete na crveno svetlo, platićete kaznu od 700 evra, ali ostaćete bez vozačke dozvole i bez tablica na 20 dana.

Ako vas radar uhvati da ste prekoračili brzinu za do 20 kilometara na čas, platićete 20 evra, preticanje preko pune pune i duple pune linije, kao i na mestima gde to nije dozvoljeno, koštaće vas 80 evra, prolazak na crveno svetlo, prolazak na znak stop bez zaustavljanja, kao i bahata vožnja, koštaće vas čak 700 evra.

00:59

AKO VAM UKRADU AUTO, OSIGURANJE VAM VRAĆA PUN IZNOS AMSS savetuje za gužve na granicama: Građani moraju da urade OVO pre puta

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.