UOČI SVETSKOG DANA ROMA: Poverenica i mladi Romi sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem
Foto: Fonet

sastanak

UOČI SVETSKOG DANA ROMA: Poverenica i mladi Romi sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem

Janković je tom prilikom ukazala na značaj afirmativnih mera kojima se podstiče inkluzija Roma u društveni život Srbije
Objavljeno: 15:59h

Uoči Svetskog dana Roma, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković sa grupom studenata romske nacionalne manjine sastala se sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem i ukazala tom prilikom na značaj afirmativnih mera kojima se podstiče inkluzija Roma u društveni život Srbije.

Na sastanku, na kojem je bilo reči o mogućnostima za unapređenje mera za upis na fakultete pripadnika i pripadnica te manjine, Janković je podsetila da je jedna takva aktivnost već dovela do poboljšanja njihovog položaja.

Ocenila je, međutim, da se takav napor države može pretvoriti u suprotnost i time kompromitovati cela aktivnost koja je usmerena na njihovo obrazovanje.

- Zato je dobro što se smo se okupili kako bismo pronašli načine za prevazilaženje teškoća i što su u rešavanje uključeni upravo mladi romski aktivisti i aktivistkinje - rekla je poverenica, a saopšteno iz njenog kabineta.

foto: Fonet

Na sastanku je dogovoreno da se u narednom periodu zajednički definišu moguća rešenja koja će precizno utvrditi kriterijume za primenu afirmativnih mera prilikom studiranja.

Ministar prosvete Mladen Šarčević je pozdravio takav način rešavanja problema sa kojima se sreću mladi romski studenti i naznačio da su visokoobrazovani Romi i Romkinje primer i motiv za obrazovanje romske populacije.

foto: Fonet

Predstavnici romskih organizacija i studenti zahvalili su ministru i poverenici, ističući da je ovo prvi put da se na takav način pristupa rešavanju problema u obrazovanju Roma i Romkinja.

Oni su ukazali da preporuke Romskog nacionalnog saveta za upis na fakultete, dodelu stipendija i smeštaj u studentske domove, neretko koriste studenti koji nisu romske nacionalnosti, pa se događa da Romi ne uspevaju da upišu željene fakultete ili dobiju smeštaj, zbog ograničenog broja koji je propisan afirmativnom merom.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.