"SANJAĆEŠ ME U NAJGORIM SNOVIMA": Nada više ne želi da ćuti, bivši joj lomio rebra, posle prijave počeo PAKAO
Nada Grujičić, Foto: Printscreen/Instgram/nadagrujicic6

SVAKA ČETVRTA JE ŽRTVA NASILJA

"SANJAĆEŠ ME U NAJGORIM SNOVIMA": Nada više ne želi da ćuti, bivši joj lomio rebra, posle prijave počeo PAKAO

Važno je čuti što više svedočanstava i iskustava žrtava

Objavljeno:

Domaću i regionalnu javnost potresle su užasne vesti o masovnom ubistvu u Gradačcu, kada je Nermin Sulejmanović usmrtio tri i ranio još tri osobe. On je svoju nevenčanu suprugu Nizamu Hećimović prvo brutalno pretukao, a nakon toga je i ubio hicem u čelo, a sve je prenosio u živo na Instagramu. Neposredno pre ubistva pitao ju je zašto ga je prijavila za nasilje u porodici, što implicira i na motiv ovog strašnog zločina. Ove vesti, nažalost, svedoče da je ekspanzija nasilja nad ženama u punom jeku i da i dalje živi i ne smiruje se uprkos tome što je ova tema zastupljena u medijima, a osuda i stigmatizacija napadača je i te kako prisutna.

Nasilje nad ženama je retko kada obelodanjeno i javno, a hrabre žene koje se usude da svoju priču iznesu u javnost treba poštovati i podržati. Neretko je plasiranje sopstvenog iskustva poslednji vapaj sistemu i pokušaj da žrtve da se zaštiti, ako je već nemoguće na drugačiji, pravno i sistemski regulisan način, onda bar javnom sramotom i pritiskom javnosti.

Važno je čuti što više svedočanstava i iskustava žrtava - ne samo kako bi se upoznali sa strahotama nasilja u porodici, a samim tim ga i lakše prepoznali i sprečili, već i kako bismo skinuli stigmu sa žena koje su ugrožene. Žrtva, a neretko i porodica žrtve, ostaju usamljeni u svojim pokušajima da stanu na put nasilniku i njegovim ucenama, pretnjama, nepredvidljivom, bahatom ponašanju... Jedino oružje koje imaju je obratiti se širokoj javnosti - prosto jer su institucije zakazale.

Jedna od devojaka koja je nasilje iskusila na sopstvenoj koži je i mlada Nada Grujičić, koja je bila prinuđena da traumatično iskustvo kroz koje je prošla sa bivšim partnerom iznese u javnost, kako bi uopšte došla do pravde. Ona se oglasila na Instagramu, objavivši seriju potresnih fotografija koje hronološki svedoče o njenoj vezi koja je kulminirala manipulacijom i nasiljem, odnosno slomljenim rebrima.

"Ja se smiriti neću! U javnost izašla nisam godinu dana, ali od sada prestati neću sve dok pravda ne bude zadovoljena", napisala je Nada, a potom u nekoliko slika pokazala kroz šta je prošla - prvo srećne dane veze, a ubrzo batine, slomljena rebra, manipulaciju, pretnje i na kraju laži kojima je njen partner pokušavao da se odbrani, a u kojima je imao podršku roditelja i prijatelja.

Ova 27-godišnjakinja priložila je i medicinsku dokumentaciju kao dokaz, te fotografije na kojima se vide modrice i tragovi batina. Ona je, takođe, podelila fotografije novinskih članaka iz kojih je jasno da je njen bivši partner Saša negirao da je ikada imao vezu sa njom i da su živeli zajedno, te da su te njegove navode potvrdili i njegovi roditelji.

Nada Grujičić
foto: Printscreen/Instgram/nadagrujicic6

Zajedničke fotografije, s druge strane, pokazuju da su Nada i on zaista bili u ljubavi, a postoji čak i jedna slika na kojoj su njih dvoje sa njegovim roditeljima.

Tu su i snimci ekrana tokom Nadine i Sašine uznemirujuće prepiske, gde joj on poručuje da je "sebi napravila havariju ovim" i "da će ga sanjati u najgorim snovima", te je naziva pogrdnim imenima.

Mi smo kontaktirali Nadu radi potpunije priče o svemu kroz šta je prošla, a još uvek čekamo njen odgovor.

Svako ko prati vesti zna da praktično nema nedelje da ne pročitamo izveštaje o novom slučaju nasilja u porodici, a prošle godine je Svetska zdravstvena organizacija objavila neverovatan podatak - svaka četvrta žena na svetu u jednom trenutku života bila je žrtva nasilja.

Problem nasilja nad ženama već godinama je gorući problem o kome se govori i priča svakodnevno - puno je inicijativa i organizacija za pomoć ženama, podrška medija i javnosti nije izostala, ali nažalost dalje od mrtve tačke se nismo pomerili.

Zadatak svakog pojedinca je da menja svest onih oko sebe, ako prepozna bilo kakvu podršku nasilju, ali ono što je iznad svega jeste ispravan rad insitutucija, stroži zakoni, pravovremena reakcija nadležnih organa i aplosutna netolerancija na bilo kakav vid nasilja od strane policije i sudstva.

20:51

Nasilje nad ženama mora da prepozna okolina! To nije nečiji privatan problem

(Espreso/Blicžena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.