DA LI NAM ZAISTA PRETE POPLAVE? Talas iz Slovenije i Hrvatske stigao do Srbije i Beograda
Dunav, Foto: Printscreen/Youtube/Djordje Radivojević

ŠTA SE DEŠAVA?

DA LI NAM ZAISTA PRETE POPLAVE? Talas iz Slovenije i Hrvatske stigao do Srbije i Beograda

I nivo Dunava u prethodnom periodu zabeležio je porast od 2 metra

Objavljeno:

Nakon katastrofalnih poplava u Sloveniji i Hrvatskoj, nivo Save u prethodnom periodu na toku kroz Srbiju i Beograd imao je porast za više od metar i po, pa i do dva.

U Beogradu će nivo Save nastaviti da raste i drugog dana vikenda i nivo će preći 300 cm, što je za skoro dva metra manje od redovnr odbrane od poplava, tako da ne postoji opasnost od poplava i to ne samo u Beogradu, već nigde duž toka Save u Srbiji, a vrh visokog vodostaja već je prošao gornji i srednji tok Save u Srbiji, nakon čega je vodostaj na tom delu Save u Srbiji počeo da opada, a u narednom periodu biće u padu i za više od 70 centimetara.

Dobra vest je da će nivo Save u Beogradu rasti još za nekoliko centimetara i početkom sledeće sedmice, da bi od sredine sedmice nivo Save u Beogradu bio u stagnaciji i u padu.

Inače, na području Srbije i regiona u narednih desetak dana očekuje se pravo letnje vreme i uglavnom bez padavina, taka da će skoro svi vodostaji biti u padu i imaće srednje ili niže vodostaje.

I nivo Dunava u prethodnom periodu zabeležio je porast od 2 metra.

1 / 4 Foto: Nenad Kostić

Srećom, i Sava i Dunav bili su pripremljeni za dotok velike količine vode iz Slovenije i Hrvatske i to zahvaljujući nižem vodostaju u prethodnih mesec dana.

Dakle, na području Srbije nema opasnosti od poplava niti dostizanja kritičnih vrednosti vodostoja, a prema kraju avgusra sledi značajniji pad vodosta širom Srbije i to zahvaljujući pravom letnjem vremenu i sušnom periodu koje nas očekuje u narednom periodu.

Inače, tokom jučerašnjeg dana pojavili su se snimci kako na toku Save kroz Beogradprolaze ogromne količine otpada, drveta i drugih predmeta koje je Sava pokupila nakon katastofalnih poplava u Sloveniji i u Hrvatskoj. Nažalost, slika je bila i više nego ružna, a takvi slučajevi su i više nego česti i govore samo da reke sve više podsećaju na deponije.

Bonus video:

00:22

Užice posle poplava

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.