TOP 3 POGLEDA SA TARE KOJI ĆE VAS ODUŠEVITI: Ovde nastaju najbolje fotografije sa odmora (FOTO)
Nacionalni park Tara, Foto: RINA

LEPOTE SRBIJE

TOP 3 POGLEDA SA TARE KOJI ĆE VAS ODUŠEVITI: Ovde nastaju najbolje fotografije sa odmora (FOTO)

Pored toga što je poznata po odlično očuvanoj prirodi, planina Tara nadaleko je poznata i po vidikovcima

Objavljeno:

Prema informacijama sa zvaničnog sajta Nacionalnog parka Tara, iako je većina vidikovaca prilično nepristupačna, zahvaljujući trudu nadležnih, ima onih koji su uređeni i prilično lako dostupni.

Pored toga što je poznata po odlično očuvanoj prirodi, planina Tara nadaleko je poznata i po vidikovcima.

Ima ih puno i specifični su po pogledu na okolinu, koji je u najmanju ruku nestvaran.

Jedan od najnovijih uređenih vidikovaca je i Vrla ripa, na kome se nalazi i osam metara visoka osmatračnica. Sama stena na kojoj je vidikovac smeštena je na nadmorskoj visini od 955 metara.

Prema informacijama sa zvaničnog sajta Nacionalnog parka Tara, iako je većina vidikovaca prilično nepristupačna, ima onih koji su uređeni i prilično lako dostupni.

1. Banjska stena

Ne samo da je u pitanju najpoznatiji vidikovac na Tari, već se Banjska stena neretko navodi i kao najlepši. Oko šest kilometara udaljen od Mitrovca, ovaj vidikovac je vrlo lako dostupan, budući da su dve pešačke staze koje vode ka njemu propisno obeležene.

Tara
foto: RINA

Sam vidikovac nalazi se na nadmorskoj visini od 1.065 metara i osim pogleda na jezero Perućac, posetiocima nudi uživanje u pogledu na fascinantan kanjon Drine i Osat u obližnjoj Bosni i Hercegovini.

2. Crnjeskovo

Ne tako daleko od poznatog naselja Kaluđerske bare nalazi se još jedan od čuvenijih vidikovaca Tare. Pešačka staza koja nosi broj tri vodi posetioce do Crnjeskova, smeštenog na nadmorskoj visini od 980 metara.

Izuzev uživanja u pogledu na reku Drinu, posetioci mogu da vide i Bajinu Baštu sa ovog vidikovca, ali i reku Raču i njenu fascinantnu klisuru. Upravo u toj klisuri smešten je i istoimeni srednjovekovni manastir, koji je izgradio srpski kralj Dragutin Nemanjić. A sa vidikovca Crnjeskovo pogled se pruža i prema Krstastoj steni. Podno stene sa metalnim krstom smeštene su i pećine, poznate po tome što su upravo u njima monasi manastira Rača pronašli skrovište za mnoge značajne rukopise.

Tara
foto: RINA

3. Zelenika

Nekada je lokalno stanovništvo reku Drinu nazivalo i Zelenka ili Zelenika, zbog boje njene vode. Upravo sa time se u vezu dovodi i naziv ovog vidikovca na Tari.

Osluša, Tara
foto: RINA

Deli ga oko sedam kilometara od Mitrovca i važi za vrlo lako dostupan. Na 555 metara nadmorske visine nalazi se i posebna drvena konstrukcija, idealna za fotografisanje, a pogled sa ovog vidikovca puca prema reci Drini, jezeru Perućac i hidroeletrani, ali i bosanskoj teritoriji.

Bonus video:

12:39

DOBRODOŠLI U SELO SA NAJMANJE STANOVNIKA U SRBIJI: Muškovina je mesto bez struje i puta, sa samo 13 duša (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/Ona.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.