NIJEDAN SRBIN NIJE USPEO DA OSVOJI ALPE, DOK SE ONI NISU POJAVILI: Podvig ovih Nišlija čini celu zemlju ponosnom
Alpi, Foto: Profimedia

kakva snaga

NIJEDAN SRBIN NIJE USPEO DA OSVOJI ALPE, DOK SE ONI NISU POJAVILI: Podvig ovih Nišlija čini celu zemlju ponosnom

Prema Nenadovim rečima, njihova priča započela je u kampu Ponto, gde su pripremali teren za ono što će uslediti.

Objavljeno:

Nišlije Aleksandara Stevanović i Nenad Jordanov, članovi kluba PSK Mosor Niš i članovi Visokogorske reprezentacije nedavno su se uspešno vratili sa izvedenog uspona na nekoliko vrhova preko 4000 metara na Alpima, pišu Niške vesti.

Visokogorska reprezentacija se sastoji od iskusnih planinara iz cele Srbije.

Prema Nenadovim rečima, njihova priča započela je u kampu Ponto, gde su pripremali teren za ono što će uslediti.

- Sledećeg dana, podigli smo se do doma Vitorio Emanuele, smeštenog na visini od 2700 metara, gde smo se pripremili za izazove koji nas očekuju. Trećeg dana, rano ujutru, naša reprezentacija krenula je na uspon preko glečera ka najvišem vrhu Italije. Isli smo u dve naveze od po 4 osoba i bez problema popeli vrh Gran Paradiso 4061m. Nakon povratka u Kamp Ponto, nismo se zaustavili. Prešli smo u Kamp Margarita u mestu Staffal i krenuli dalje ka novim visinama. Naš sledeći cilj bio je dom Quintino Sella na oko 3600 metara nadmorske visine, odakle smo se, nakon kratkog spavanja i doručka u 4 sata ujutru, uputili na uspon ka vrhu Kastor. Staza nas je vodila i kroz usputne vrhove poput Punta Felik i Felikhorn oba preko 4000m. Na grebenu ili nozu, najopasnijem delu staze smo imali jake udare vetra. Uspešno smo savladali taj zahtevan deo staze i stigli na vrh Kastor 4226m - priča Nenad za Niške Vesti.

On dodaje da ovaj uspon označava prvi korak njihovog tima ka ozbiljnim visinama.

- Naša namera je bila da se upoznamo bolje, i da izgradimo čvrste temelje za buduće podvige, a naš krajnji cilj je osvajanje tri vrha preko 8000 metara, K2, Nagna Parbat i Dhaulagiri – što dosad nije uspelo nijednom Srbinu - pojašnjava u nadi da će ostvariti svoj cilj.

Na usponu, pridružili su im se i selektor Aleksandar Rašin, predsednik Visokogorskog saveza Srbije Slaviša Ivanović, Ivana Ivanović, Nemanja Anđelković, Marija Čolić, Slobodan Popović, Dragan Pavlović i Nela Lazarević.

Bonus video: MUZEJ PODNO RTNJA ČUVA JATAGANE STARE PREKO 500 GODINA: Verno svedoči o životu Srba u ovim krajevima, a stranci ga obožavaju!​​​​​​​

02:56

MUZEJ PODNO RTNJA ČUVA JATAGANE STARE PREKO 500 GODINA: Verno svedoči o životu Srba u ovim krajevima, a stranci ga obožavaju!

(Espreso/Niške vesti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.