KOMŠIJE BOSANCI, STIŽU VAM GOSTI: Mede sve češće preplivavaju Drinu, EVO ŠTA TAMO TRAŽE!
Medved u Drini, Foto: printscreen/tiktok/stoj.nik

PRESLATKO

KOMŠIJE BOSANCI, STIŽU VAM GOSTI: Mede sve češće preplivavaju Drinu, EVO ŠTA TAMO TRAŽE!

Pored medveda koji preplivavaju reku Drinu, svakodnevica je videti i srne i druge životinje

Objavljeno:

Snimak kako meda vešto preplivava Drinu i prelazi u susednu Bosnu, obišao je Srbiju. Međutim, u Nacionalnom parku Tara kažu da to ne treba da nas čudi jer su medvedi poznati kao izuzetno dobri plivači i da često prelaze sa druge strane Drine.

- To je uobičajna situacija, reku preplivavaju često a naročito u tim divljim delovima kanjona reke Drine, u potraži za hranom i svojim mirom, jer je susedna obala pitomija i ima dosta voća. Tokom leta medvedi iz Srbije česti su gosti kod naših suseda u centralnoj Bosni, a zimi se vraćaju u Nacionalni park Tare gde zimuju. Ovo je period kada medvedi više silaze do vode u tom kanjonskom delu zbog velikih vrućina kako bi se rashladili, rekao je za RINU Ranko Milanović iz NP Tara.

Medved u Drini
Medved u Drinifoto: printscreen/tiktok/stoj.nik

Nacionalni park Tara je jako bogat kako biljnim tako i životinjskim svetom, te stoga pored medveda koji preplivavaju reku Drinu, svakodnevica je videti i srne i druge životinje.

- Trenutno se u samom parku nalazi oko 60 jedinki medveda. Pre nekoliko godina radili smo DNK analizu i dobili rezultate krvi od 58 različitih jedinki, s tim što se smatra da je taj broj i veći. Od tog broja oko 18 jedinki je markirano, stavljene su im GPS ogrlice i njihovo kretanje se prati, dodaje Milanović.

Poslednje markirana jedinka medve je ženka Jelisaveta, jedina medju mužjacima i ona je uhvaćena je i obeležena na hranilištu u okolini Račanske Šljivovice.

Bonus video:

00:09

Medved prošetao selom kod Prijepolja

(Espreso / RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.