GRUBB fondacija dobitnik nagrade EU za integraciju Roma u zemljama Zapadnog Balkana i Turske
Foto: Promo

uspeh!

GRUBB fondacija dobitnik nagrade EU za integraciju Roma u zemljama Zapadnog Balkana i Turske

Na kraju školske 2015/2016 godine 96,4% srednjoškolaca polaznika GRUBB-a uspešno je završilo obrazovanje
Objavljeno: 14:41h

U ponedeljak 28.marta 2017.godine, tokom zvanične ceremonije u Briselu, Evropska komisija objavila je dobitnike nagrade Drugog konkursa EU za integraciju Roma za zapadni Balkan i Tursku. Cilj ove nagrade je da istakne politički značaj integracije Roma u procesu proširenja EU, da poveća ulogu civilnog društva i da pokažu odlučnost i posvećenost EU da poboljša socijalnu inkluziju Roma.

GRUBB fondacija (Gypsy Roma Urban Balkan Beats) osvojila je prvo mesto na Drugom takmičenju EU za integraciju Roma u zemljama zapadnog Balkana i Turske i proglašena za najbolji projekat koji podstiče inkluziju Roma u Srbiji.

Nagradu su ispred GRUBB fondacije primili Silvia Sinani i Danijel Rašitović, članovi GRUBB tima mladih Romskih lidera.

Od 2006. godine u svojim centrima u Beogradu i Nišu, GRUBB podstiče redovno školovanje oko 700 romske dece mlađe od 18 godina i tako podržava njihovu integraciju kroz obrazovanje, umetnost i kulturu sa ciljem da poboljša njihova akademska dostignuća i mogućnost njihovog zapošljavanja.

Na kraju školske 2015/2016 godine 96,4% srednjoškolaca polaznika GRUBB-a uspešno je završilo obrazovanje.

Originalno povezivanje obrazovanja i izvođačkih umetnosti, inspirisalo je nastanak GRUBB mjuzikla koji je rezultat saradnje mladih Roma i međunarodnih umetnika. Ovaj svojevrstan spoj savremenog hip hopa i tradicionalne romske muzike, daje glas Romima kako u Srbiji tako i internacionalno. Slavi romsku kulturu i ohrabruje mlade izvođače da budu ponosni na svoje korene.

GRUBB mjuzikl je na Džez festivalu u Montrealu 2011. godine osvojio prvu nagradu publike za najboljeg izvođača, koju je delio rame uz rame sa svetkom zvezdom Princom. GRUBB mjuzikl nastavlja da osvoja svet, a za jesen ove godine planirana je turneja u Francuskoj.

GRUBB ujedinjuje obrazovanje, umetnost, kulturu i socijalno preduzetništvo kako bi podržao dugoročno uključivanje romske omladine u društvene tokove.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.