NA OVOM MESTU U SRBIJI PUN PASION KOŠTA 4.000 DINARA: Osećaj je kao da ste na MORU, nestvarno je LEPO! (FOTO)
Gružansko jezero, Foto: RINA

ODMOR ZA DUŠU I TELO

NA OVOM MESTU U SRBIJI PUN PASION KOŠTA 4.000 DINARA: Osećaj je kao da ste na MORU, nestvarno je LEPO! (FOTO)

U podnožju se nalazi velika svetinja iz 14. veka, crkva posvećena Arhangelu Gavrilu i nedaleko odatle nalazi se seosko turističko domaćinstvo etno kuća Vranića

Objavljeno:

I dok se mnogi odlučuju za destinacije poput Crne Gore i Grčke, oni koji se odluče da svoj letnji odmor provedu u Šumadiji kažu da je upravo to pravi odmor za dušu i telo. Bez gužvi, bez paprenih cena i svega ostalog što nosi boravak na morskoj obali. Ipak, ono što je jako važno jeste činjenica da im je osećaj skoro isti jer i Šumadija ima svoje more. Gružansko jezero pleni svojom lepotom, pa je sve češće izbor naših građana.

- Na samom Gružanskom jezeru nije dozvoljena gradnja objekta za smeštaj turista i posetilaca, jer je jezero namenjeno za snabdevanje pijaćom vodom grada Kragujevca, zbog čega nema ni uređene plaže. Međutim, imamo seoska domaćinstva koja se nalaze u blizini samog jezera, čiji vlasnici imaju rešenje o kategorizaciji smeštaja za goste i njihova cena iznajmljivanje kreće se oko 4.000 dinara po osobi za pun pansion, dok se cena samog noćenja u blizini jezera kreće se od 10-15 evra po osobi, rekla je za RINU Dragica Ilić direktorka Turističke organizacije Knić.

Gružansko jezero
Gružansko jezerofoto: RINA

Uprskos sve većoj popularnosti, na teritoriji opštine Knić nalazi se samo jedan hotel, koji je kategorizovan sa tri zvezdice i njegov kapacitet je nekih 120 osoba. Stoga bi proširenje smeštajnih kapaciteta mogao biti jedan od ciljeva, kad je razvoj turizma na teritoriji ove opštine u pitanju.

- Gružansko jezero jako je interesantno za pecaroše, kako zbog bogatog fonda ribe koja se nalazi u jezeru tako i za one koji vole da uživaju u tom sportu. Takodje, jako je zanimljivo i za kajakaše koji na našem jezeru izvode pripreme i medju njima je dosta popularno, pored toga popularan je i lovni turizem jer je jezero bogato staništem divlih pataka. Tako da mogu da kažem da je jezero idelano za ljubitelje sportskog turizma, ističe Ilićeva.

Gružansko jezero
Gružansko jezerofoto: RINA

Osim samog jezera veoma privlačna turistima je i okolina koja ga okružuje. Na samo par kilometara smešten je fascinantni Borački krš i selo Borač u kom se nalaze ostaci srednjovekovnog grada, sa kog, ukoliko se popenjete na sam vrh, pogled puca na pola Šumadije. U podnožju se nalazi velika svetinja iz 14. veka, crkva posvećena Arhangelu Gavrilu i nedaleko odatle nalazi se seosko turističko domaćinstvo etno kuća Vranića, gde je i snimana serija "Moj rodjak sa sela", a koje je veoma popularno kod domaćih i gostiju iz regiona.

- Broj poseta iz godine u godinu svakako je u porastu, iz razloga što se dosta radi na promociji same opštine i turističke ponude našeg kraja. Nakon korona virusa, pročulo se za Knić i ljudi su masovno počeli da kupuju domaćinstva i obnavljaju stare kuće, zaključula je direktorka Turističke organizacije Knić.

Bonus video:

01:40

ŠUMADIJSKA ČELIČNA LEJDI: Milica kuje bolje od svakog muškarca (KURIR TV)

(Espreso / RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.