USKORO NAM STIŽE "PLAVI MESEC", A NAREDNI SE OČEKUJE TEK ZA 14 GODINA: Evo šta on ustvari PREDSTAVLJA!
Mesec / ilustracija, Foto: Profimedia

FENOMEN NA NEBU

USKORO NAM STIŽE "PLAVI MESEC", A NAREDNI SE OČEKUJE TEK ZA 14 GODINA: Evo šta on ustvari PREDSTAVLJA!

Astronomi najavljuju da će se na noćnom nebu tokom 1. avgusta pojaviti prvi supermesec, a samo 30 dana kasnije još jedan

Objavljeno:

Fenomen je poznat i kao “plavi mesec” - do pojave dva supermeseca dolazi u istom kalendarskom mesecu, a ono što je interesantno u vezi njega jeste da se ovo poslednji put desilo tokom 2018. godine. Dok će do narednog doći tek 2037. godine.

Prvi put Mesec će se naći na udaljenosti od 357.530 kilometara od Zemlje, a drugi put na 357.344 kilometara, prenose agencije. Ali pored toga što će se naći bliže Zemlji od uobičajenog, on će se naći i u istoj ravni sa planetama Merkur i Mars. Svi navedeni faktori u kombinaciji predstavljaju pravi spektakl za ljubitelje astronomije.

Zabeležite ove datume u kalendaru i postarajte se da ih ne propustite. Najlakši način da uživate u ovoj pojavi . ukoliko ne bude oblačno - jeste da odete izvan grada, daleko od izvora veštačke svetlosti i sa sobom ponesete teleskop. Smestite se na čistini i potražite Mesec na nebu.

Da li mesec zaista može da bude plav?

Mesec ponekad zaista zna da poplavi i ta pojava je poznata od davnina - 27. avgusta 1883. je zabeleženo da je Mesec bio plav, isto se dogodilo i 26. sepetembra 1950. Razlog su sitne čestice prljavštine u atmosferi, npr. od erupcije vulkana.

Bonus video:

07:03

POMRAČENJE SUNCA MENJA SVET IZ KORENA?! Astrološkinja kroz ovu pojavu analizirala sudbine Zelenskog, Putina i uticaj na Srbiju

(Espreso / Nationalgeographic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.