U JOŠ JEDNOM GRADU OD JESENI BESPLATNI VRTIĆI! Proširuju se MERE RODITELJSTVA, Ljig poslužio kao PRIMER!
Vrtić, Foto: Petar Aleksić

lepe vesti

U JOŠ JEDNOM GRADU OD JESENI BESPLATNI VRTIĆI! Proširuju se MERE RODITELJSTVA, Ljig poslužio kao PRIMER!

U Ljigu se vrtići ne plaćaju već četiri godine, a od jedeni se ovoj praksi pridružuje još jedan grad

Objavljeno:

U samo nekoliko gradova i opština u Srbiji državni vrtići su besplatni. Od ove jeseni i u Subotici roditelji neće plaćati boravak dece u predškoloskoj ustanovi, a biće sufinansiran i boravak u privatnim vrtićima. Opština Ljig, može poslužiti za primer, jer već četvrtu godinu obezbeđu sredstva za besplatan vrtić, uprkos skromnom budžetu.

Besplatan vrtić u protekle 4 godine, roditeljima u ljiškoj opštini značajno je olakšao finansiranje drugih potreba dece. Ova pomoć lokalne samouprave posebno je vredna u višečlanim porodicama.

"Imam dve devojčice koje su u vrtiću i zaista veoma olakšavajuća okolnost što vrtić se ne plaća. Samim tim možemo da preusmerimo na sve drugo što je potrebno," kaže Evelin Nerić iz Ljiga.

"Ljig kao opština nije toliko bogata opština, ne spada u bogate opštine, a taj potez je svakako olakšanje za budžet svakog roditelja", kaže Strahinja Jovanović iz Ljiga.

Ljig
Ljigfoto: Aleksandar Jovanović Cile

U ljiškoj predškolskoj ustanovi ima 380 dece. Kapaciteti ustanove odavno nisu dovoljni da odgovre na sve brojnije zahteve roditelja, posebno od kada je vrtić besplatan.

"Taj broj je nazad par godina kako je vrtić kod nas besplatan negde za oko 30 posto povećan.Trenutno lista čekanja je sada oko 120 dece", navodi Gordana Majstorović iz Predškolske ustanove "Kaja" u Ljigu.

I u Subotici proširuju mere pomoći roditeljstvu. Borvak za više od 4500 dece u Predškolskoj ustanovi "Naša radost” biće besplatan. U ovom gradu sufinasiraće i boravak dece u privatnim vrtićima.

"Do sada smo finansirali 80 odsto od ekonmske cene. Od sada će boravak dece biti besplatan od 1. septembra, a takođe odlučili smo se i na meru pomoćci sufinansiranje kao podršku roditeljima čija deca borave u privatnim predškolskim ustanovama.Sufinansiranje konkretno znači po detetu iznos od 10 hiljada dinara za sve koji ispunjenjem uslova ostvaruju to pravo", objašnjava Jasmina Stevanović, gradski sekretar za društvene delatnosti u Subotici.

Subotica
Suboticafoto: Yutube/Grad Subotica

Za razliku od većih gradova u Ljigu nema privatnih vrtića i zato su ove mere uz proširenje predškolske ustanove prioritet.

"Mi iz našeg budžeta nismo u mogućnosti da sami uradimo rekonstrukciju ili proširenje ovog trenutno vrtića. Uradili smo kompletnu dokumentaciju za novi vrtić i uradili smo kompletnu dokumentaciju za proširenje vrtića", kaže Dragan Lazarević, predsednik opštine Ljig.

Ljiška opština za besplatan vrtić i druge mere podrške deci i roditeljstvu izdvaja skoro više od 40 miliona dinara, što su značajna izdvajanja za mali budžet ove nerazvijene opštine i zato može poslužiti za primer drugim znatno razvijenijim sredinama.

Bonus video:

02:23

JESU LI NAM VRTIĆI BEZBEDNI? Imaju li roditelji razlog za brigu posle dva incidenta u predškolskim ustanovama?

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.