ZNATE LI ZAŠTO PRAVOSLAVNI SVEŠTENICI NOSE BRADU, A KATOLIČKI NE? Ovo je OBJAŠNJENJE, ima VIŠE RAZLOGA!
Sveštenici, Foto: Tamara Trajković

ZNATE LI ZAŠTO PRAVOSLAVNI SVEŠTENICI NOSE BRADU, A KATOLIČKI NE? Ovo je OBJAŠNJENJE, ima VIŠE RAZLOGA!

Ukoliko ste se nekad pitali, tu je odgovor

Objavljeno:

Mnogi muškarci danas nose bradu kao modni detalj, a ukoliko ste se pitali zašto ih nose pravoslavni sveštenici, evo odgovora za vas.

Reč je o tradiciji staroj vekovima. Dok katolički svešetnici retko nose bradu, kod pravoslavnih, to je gotovo uobičajena prakasa. Brada koju nose monasi i sveštenici pravoslavnih crkava, neodvojivi je deo indentiteta i ima dugu tradiciju.

U starozavetnoj knizi Levit, postoji scena u kojoj Mojsije miropomaže glavu svog brata Arona stavljajući na taj način službu sveštenstva. Miro se slivalo Aronu niz bradu, a brda koju danas sveštenici nose je simbol ovog obreda.

Sličan simbl predstavalja i epitrajilj, dugačko platno koje stoji oko vrata i spušta se skoro do stopala, bez kojeg sveštena lica ne mogu da vrše službu - krštenja, opela, ispovedanja...

Stari crkveni zapisi kažu da je brada simbol muškosti i da brijati je znači sramoćenje: "Ne strižite kose svoje uokrug, ni grdite brade svoje." - piše u 3. knjizi Mojsijevoj.

Bonus video:

04:42

GAĐALI SU GA KAMENJEM I ČUPALI ZA BRADU! Marić otkrio detalje tajnih razgovora sa patrijarhom Pavlom: IMAO JE JEDNU PORUKU

(Espreso / Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.