KO NIJE UPAO NA ETF, FON I MEDICINSKI MOŽE OVDE DA SE UPIŠE: Priznaju položen prijemni, a MESTA JOŠ IMA
Foto: Demir Dervišagić

OBRATITE PAŽNJU

KO NIJE UPAO NA ETF, FON I MEDICINSKI MOŽE OVDE DA SE UPIŠE: Priznaju položen prijemni, a MESTA JOŠ IMA

Prof. Zorica Popović, prodekan za nastavu Fizičkog fakulteta kaže da su imali 58 kandidata na četiri studijska programa

Objavljeno:

Prvi krug upisa na fakultete privodi se kraju. Na najtraženijim studijskim programima mnogo kandidata ostalo je ispod crte. Neće moći da upišu željeni program, ali to ne znači da će ostati bez indeksa. Važno je samo da su položili prijemni i uvek mogu da se prijave za manje atraktivne studijske programe na drugim fakultetima, gde je ostalo nepopunjeno budžetskih i samofinansirajućih mesta.

Kandidati koji ostanu ispod crte na Medicinskom, Stomatološkom fakultetu, Farmaciji, tradicionalno upisuju Hemijski fakultet gde nakon prvog upisnog roka ostane dosta slobodnih mesta. Oni koji su ostali ispod crte na ETF-u gravitiraju prema Matematičkom fakultetu, Fizici, gde obično ima mesta. Kandidati sa FON-a prema Ekonomskom, Matematičkom. Važno je samo proveriti gde je ostalo slobodnih mesta.

Primera radi, oni koji su na prijemnom polagali matematiku i ostali ispod crte mogu da konkurišu na sve fakultete gde ima slobodnog mesta, a koji su na prijemnom kod svojih kandidata proveravali znanje iz matematike.

Prof. Lazar Saranovac sa ETF-a kaže da su u prvom upisnom roku popunili sva mesta - budžetska i samofinansirajuća. Drugi rok za upis na fakultet ostaje samo za državljane Srbije koji su završili školu u inostranstvu i za njih je Vlada Srbije opredelila četiri mesta na ETF-u. Ispod crte nakon završenog upisa ostalo je dosta kandidata.

Fakultet, Student, Studenti
foto: Zorana Jevtić, Damir Dervišagić

- Kandidati koji su ostali ispod crte uzimaju od nas potvrdu koliko su poena osvojili na prijemnom i sa tom potvrdom idu na druge fakultete na kojima je ostalo slobodnih mesta za upis. Ukoliko je ostalo slobodnih mesta na nekim studijskim programima na Mašinskom fakultetu, Matematičkom fakultetu, Fizici, zatim idu u Novi Sad, Niš. Sve su to fakulteti koji priznaju naš prijemni, a na ETF-u se polažu matematika i fizika - priča Saranovac.

Na tom fakultetu prijemni je polagalo 1.096 kandidata, a imali su 720 budžetskih i samofinansirajućih mesta. To znači da je više od 300 kandidata ostalo ispod crte. IT smer na Matematičkom fakultetu, ali i Mašinskom fakultetu obično se popune već u prvom krugu.

IT smer i na Fizičkom fakultetu

Međutim, oni koji žele da studiraju informacione tehnologije ne treba da očajavaju. Malo ko zna da i Fizički fakultet ima IT smer.

Prof. Zorica Popović, prodekan za nastavu Fizičkog fakulteta kaže da su imali 58 kandidata na četiri studijska programa. Jedan od studijskih programa je Primenjena i kompjuterska fizika, neka vrsta IT na Fizičkom fakultetu.

- Primenjene i kompjuterske studije još uvek nisu toliko prepoznate među kandidatima. Diplomci sa ovog studijskog programa su dosta traženi u IT sektoru. U prvom upisnom roku na taj smer se prijavilo 15 kandidata, a mesta ima za 40 budžetskih i 10 samofinansirajućih mesta - rekla je ona za Euronews Srbija.

Navodi da diplomci sa tog studijskog programa ne moraju da se bave fizikom, jer nauče da programiraju i vrlo lako se zapošljavaju u privredi.

- Priznajemo prijemni koji je položen na nekom drugom fakultetu univerziteta u Beogradu. Važno je samo da su kandidati polagali matematiku ili fiziku. Kod nas je ostalo slobodnih mesta. Upis za kandidate koji su polagali prijemni na drugim fakultetima je 11. i 12. jula. Potvrdu sa fakulteta gde su položili prijemni i dokumentaciju donose 11. jula, a dan kasnije biće objavljena rang lista onih koji su položili prijemni na drugom fakultetu - priča prof. Popović.

Ima kandidata koji ništa ne žele da prepuste slučaju, te polažu prijemni na dva, pa čak i tri fakulteta. Prvi izbor uvek bude željeni studijski program, a drugi studijski program za koji znaju da uvek ostane slobodnih mesta.

Polagali prijemni na više fakulteta

Dekan Hemijskog fakulteta prof. Goran Roglić kaže da je završen upis na svim studijskim programima na tom fakultetu- Hemija, Biohemija, Nastavnik hemije i Hemija životne sredine. Na svim studijskim programima došlo je do pomeranja liste. Primera radi na Hemiji je 75 kandidata steklo uslov da se upišu na teret budžeta, a upisalo se 38.

- Veliki broj dece polaže prijemni na više fakulteta, recimo, kod nas, na Farmaciji, Medicini. Ukoliko budu primljeni na Medicini, Farmaciji ili Stomatologiji upisuju se tamo. To su uglavnom najbolji studenti. Zbog toga dolazi do pomeranja, spuštanja liste - naveo je on.

Dopunski rok na tom fakultetu za kandidate koji su ostali ispod crte na drugim fakultetima je sledeće nedelje. Moći će da se upisuju studenti koji su polagali hemiju na Medicini, Farmaciji, Stomatologiji, Veterini. Na sajtu tog fakulteta može se pronaći broj slobodnih mesta.

- Sa rezultatima prijemnog sa tih fakulteta mogu da dođu kod nas i da se upišu. Prijava je zakazana za utorak, 11. jula i do kraja sledeće nedelje bi trebao da se završi upis - rekao je Roglić za Euronews Srbija.

Da li je ostalo slobodnih mesta na Mašinskom fakultetu znaće se u ponedeljak, 10. jula, kada je zakazana prozivka.

Bonus video: KIJA KOCKAR NAŠLA DEČKA STUDENTA PRED UPIS NA FAKULTET! Otkrila da li ga finansira, ali i DA LI ĆE GA PREDSTAVITI JAVNOSTI​​​​​​​

00:41

KIJA KOCKAR NAŠLA DEČKA STUDENTA PRED UPIS NA FAKULTET! Otkrila da li ga finansira, ali i DA LI ĆE GA PREDSTAVITI JAVNOSTI

(Espreso/Euronews)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.