POZNATO KO ĆE SNOSITI TROŠKOVE SAHRANE DEDA ĐORĐA NA ZEJTINLIKU: Ispraćaj čuvara srpskog groblja u četvrtak
Deka Đorđe biće sahranjen po sopstvenoj želji na srpskom groblju u Solunu, Foto: Privatna arhiva

SAOPŠTENO JE

POZNATO KO ĆE SNOSITI TROŠKOVE SAHRANE DEDA ĐORĐA NA ZEJTINLIKU: Ispraćaj čuvara srpskog groblja u četvrtak

Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova, rekao je da je deda Đorđe biti sahranjen u četvrtak

Objavljeno:

Ispraćaj legendarnog čuvara Zejtinlika deda Đorđa Mihailovića biće organizovan u četvrtak, 6. juna na tom srpskom groblju u Solunu i to, uz kako je najavljeno, vojničke počasti i prisustvo delegacija iz Srbije i Grčke.

Troškove sahrane deda Đorđa na večni počinak snosiće Srbija, odnosno Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, saznaje Kurir.

- Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja će platiti sve troškove sahrane našeg čuvara Zejtinlika - kaže izvor.

Podsetimo, kako su mediji juče pisali, Srbija će ispuniti poslednju želju deda Đorđa da bude sahranjen upravo na srpskom groblju u Solunu, pored oca, dede i naših vojnika.

Zejtinlik
Zejtinlikfoto: Espreso.co.rs

Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova, rekao je da je deda Đorđe biti sahranjen u četvrtak.

- Najverovatnije će počivati na dedinoj i očevoj parceli - kratko je rekao Dačić.

Podsetimo, Đorđe Mihailović je 1. maja ove godine, kada smo mu čestitali rođendan, rekao u intervjuu za Kurir da želi da bude sahranjen među našim vojnicima.

Đorđe Mihailović
Đorđe Mihailovićfoto: Espreso.co.rs

- Ovde na groblju, pored naših vojnika, kraj kojih smo svi godine proveli, sahranjeni su mi i deda i otac. Sad samo jednu želju imam - da budem sahranjen tu, pored njih, među našim vojnicima. I obavezno da me sahrane u našoj, srpskoj uniformi, u kojoj sam ceo život proveo. Nadam se da će mi Srbija tu želju ispuniti, to joj ostavljam u amanet - rekao je deda Đorđe i dodao:

- Istorija porodice Mihailović počinje s mojim dedom, koji po završetku rata ostaje ovde, u Solunu. Deda Savo bio je prvi čuvar Zejtinlika, pa zatim moj otac i onda ja. Ceo život sam proveo na groblju.

Od 1961, po smrti oca, i sam je postao čuvar groblja.

- Dolazili su vojnici - veterani rata da zapale sveće svojim stradalim drugovima, braći, kumovima... Kasnije, kako su godine prolazile, a oni poumirali, počeli su da dolaze njihovi potomci - prisećao se Đorđe.

Deka Đorđe je rođen 1. maja 1928, a preminuo je u nedelju. Bio je treća muška glava ove srpske porodice iz Crne Gore koja više od 100 godina zadužuje Srbiju i Srbe.

Bonus video: Sahrana jutjubera Mirka Rašića

00:33

Sahrana jutjubera Mirka Rašića

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.