MALI VELJKO (2) TRPI BOLOVE, IMA NAPADE, NE SPAVA... Mama i tata su dali otkaze i prodali stan, POMOZIMO! (FOTO)
Veljko Stojković, Foto: Budi human

budi human/a

MALI VELJKO (2) TRPI BOLOVE, IMA NAPADE, NE SPAVA... Mama i tata su dali otkaze i prodali stan, POMOZIMO! (FOTO)

Veljko Stojković je rođen kao zdrava beba, ali sa tri meseca krenule su prve tegobe

Objavljeno:

Dvogodišnji Veljko Stojković boluje od atrofije mozga, retke neurodegerativne bolesti, a tačnu dijagnozu još nema. Nakon što lekari iz Srbije, ali i Evrope, nisu uspeli da je postave, Veljko krajem meseca putuje na kliniku Mejo u Sjedinjenim Državama. Po svemu sudeći, izgleda da će se po njemu bolest zvati: Veljko.

Veljko Stojković je rođen kao zdrava beba, ali sa tri meseca krenule su prve tegobe.

"Izgubio je bitne funkcije, poput naučenih reči do tog trenutka – ishrane, ravnoteže. Stao je ne samo sa razvojem, nego se i vratio na niže stupnjeve", priča Darko Stojković, Veljkov tata.

Dragana Stojković, Veljkova mama, kaže da je vrlo naporno i teško održati Veljka u životu, poput trenutka kada je prestao da čuje, da jede, izgubio akt gutanj i sluh. "Bio je poput biljke", priča Dragana.

Trpi bolove, ima napade, ne spava

Veljko Stojković, Budi human
Veljko Stojković, Budi humanfoto: Budi human

Da bi platili troškove analiza i odlaske u evropske klinike, Stojkovići su prodali stan u Žablju, a žive u kući u Čurugu koju im je dao na korišćenje jedan human čovek.

Morali su da daju otkaze na poslu, jer briga o Veljku zahteva oba roditelja, a brinu i o njegovom starijem bratu. Veljko sve vreme trpi velike bolove i ne spava po 30 sati. Rešenje za pomoć i negu drugog lica, na koje imaju pravo, Stojkovići još čekaju.

"To je nama najteže padalo. Deset meseci se borimo sa detetom koje ne spava, ima napade, a nisu epileptični. Ne znamo ni kakvi su. Ne možemo da ga umirimo i na kraju završavamo na klinici da bi venski dobio lek koji će ga uspavati", objašnjava Veljkova majka.

Da bi stigao do dijagnoze možemo pomoći svi

Mejo klinika već je napravila pilot-projekat, a zajedno sa Univerzitetom Harvard, pokušaće da postave dijagnozu, jer se pretpostavlja da Veljko boluje od potpuno nepoznate retke bolesti.

"Na novou RNK rade se sva ispitivanja. Detaljno i podrobno, ne samo medicinski, već i naučno-istraživački, ispitaće celu pozadinu njegovog stanja da bi dobili dijagnozu, za početak“, kaže Veljkov tata.

Državi su se obratili da Veljku obezbedi medicinsku pratnju do Amerike, a odgovor čekaju. Da bi Veljko stigao do Amerike i dijagnoze, možemo pomoći svi, slanjem SMS poruke sa tekstom 1465 na broj telefona 3030.

Bonus video:

03:01

UROŠU SE ŽIVOT PROMENIO U TRENUTKU: Dve godine ima RAK PANKREASA bez ijednog simptoma, mora da se izleči jer čeka da postane OTAC

(Espreso/ RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.