EVO KAKO DA PREPOZNATE OTROVNU PEČURUKU: Stručnjak objasnio šta je POTREBNO da URADITE
Pečurke, Foto: RINA

važno!

EVO KAKO DA PREPOZNATE OTROVNU PEČURUKU: Stručnjak objasnio šta je POTREBNO da URADITE

Svakako ukoliko ste ljubitelj pečuraka najpouzdanije je uzimati ih od proverenih otkupljivača

Objavljeno:

Obilne padavine prethodnih meseci u Srbiji pogodovale su rastu gljiva, pa su i berači u ivanjičkom kraju masovno krenuli da ih sakupljaju. Ipak, uvek postoji bojazan da se među mnogobrojnim jestivim pečurkama nađe i po koji otrovni parnjak, piše Infoliga.

Na teritoriji naših opština najviše se beru lisičarke i vrganji, a prema rečima Milinka Nešovića, vrsnog poznavaoca gljiva i otkupljivača najbitniji je pristup berača koji i po samom neprijatnom mirisu može otkriti da li je pečurka otrovna.

Dr Milorad Dramićanin, načelnik higijensko-epidemiološke službe ističe da u ivanjičkom Domu zdravlja, na svu sreću, godinama nisu imali slučaj smrtnog ishoda usled konzumiranja otrovnih pečuraka. Takva trovanja su vrlo teška i često smrtonosna, a simptomi najviše zavise od količine koju je pacijent pojeo.

Pečurke
Pečurkefoto: RINA

Svakako ukoliko ste ljubitelj pečuraka najpouzdanije je uzimati ih od proverenih otkupljivača.

Postoji više od 300 vrsta jestivih pečuraka od kojih se samo desetak komercijalno uzgaja i koristi u ishrani, a zbog svoje hranljivosti pečurke mogu da zamene mnoge važne namirnice. Poznate su po svojim antibakterijskim svojstvima, a ukoliko se redovno konzumiraju smanjuju holesterol i dobre su za imuni sistem.

Bonus video:

02:19

AKO POJEDETE OTROVNE GLJIVE, ZA 5 SATI STE U OZBILJNOM PROBLEMU: Krvarite na sve strane, potom popušta bubreg I ONDA SE DEŠAVA OVO

(Espreso/ Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.