PO OVIM CENAMA SE PRODAJU POLOVNJACI U SRBIJI: Dobro obratite pažnju na JEDAN DETALJ, ne dajte da vas PREVARE
Polovni automobili, Foto: Profimedia

DODATNI TROŠKOVI

PO OVIM CENAMA SE PRODAJU POLOVNJACI U SRBIJI: Dobro obratite pažnju na JEDAN DETALJ, ne dajte da vas PREVARE

Istraživanje koje je sprovela automobilska kompanija carVertical u Srbiji sugeriše da su jeftiniji automobili kod nas verovatno štelovani i imaju lažnu kilometražu.

Objavljeno:

Iako je kupovina polovnog automobila jeftinija od nabavke novog vozila iz salona, to može doneti dodatne troškove. Prevara vezana za pređenu kilometražu i skrivena oštećenja su česti na automobilskom tržištu polovnjaka u Evropi, a pogotovo kod nas, što dovodi do visokih troškova održavanja, povremenih mehaničkih problema i brige oko sigurnosti.

Istraživanje koje je sprovela automobilska kompanija carVertical u Srbiji sugeriše da su jeftiniji automobili kod nas verovatno štelovani i imaju lažnu kilometražu.

Prevara vezana za pređenu kilometražu na srpskom tržištu polovnih automobila je česta

1 od 7 polovnih automobila u Srbiji ima vraćenu kilometražu, što sugeriše da je prevara sa kilometar satovima česta i da vozači trebaju biti oprezni prilikom kupovine vozila. Međutim, najveća šansa za prevare je prilikom kupovine automobila u rasponu od 590.000 dinara do 1.170.000 dinara – 15,4% svih vozila sa ovom cenovnom oznakom ima promenjenu kilometražu.

Polovni automobili
foto: Zorana jevtić / Profimedia

„Kupci koji traže jeftiniji automobil u Srbiji imaju značajno veći rizik da naiđu na prevaru sa kilometražom. Iako je šansa da se nabavi automobil sa štelovanom kilometražom takođe značajna i u drugim cenovnim rasponima, kupovina skupocenog vozila sa lažnom pređenom kilometražom rezultiraće ogromnim, nepredviđenim troškovima i smanjenom tržišnom vrednošću“, kaže Matas Buzelis, automobilski stručnjak u kompaniji carVertical.

Od svih automobila koji koštaju do 590.000 RSD i koje je proverio carVertical u Srbiji, 15% ima promenjenu kilometražu. Automobil sa izmenjenom kilometražom ne samo da će imati nižu vrednost, već može biti teško planirati njegovo održavanje.

Vozila koja koštaju između 3.520.000 RSD i 5.280.000 RSD su najsigurnija za kupovinu – samo 5,8% njih ima lažnu kilometražu. Međutim, ovo je i dalje velika cifra i vozači rizikuju gubitak ogromne sume novca.

Petina vozila je pretrpela oštećenja u prošlosti

Iako su šanse da naiđete na automobile sa štelovanom kilometražom u Srbiji manje u poređenju sa nekim zemljama Centralne i Istočne Evrope, istraživanja sugerišu da je izbegavanje vozila sa istorijskim zapisima o oštećenjima veoma komplikovano.

20,4% automobila koji koštaju do 590.000 RSD u Srbiji je učestvovalo u saobraćajnoj nezgodi ili pretrpelo druga oštećenja. Skuplja vozila imaju još veću šansu da budu oštećena.

„Iako najjeftiniji automobili u Srbiji imaju najmanje zapise o oštećenjima, to se može objasniti činjenicom da vozači jeftinijih ili starijih automobila često zanemaruju manje udarce i ogrebotine. Za razliku od njih, vlasnici skupljih automobila obično prijavljuju svoja oštećenja osiguravajućim društvima“, objašnjava Buzelis.

Vozila koja koštaju preko 5.280.000 RSD imaju najviše slučajeva oštećenja – 42,5% takvih automobila je učestovalo u udesima.

Automobilski stručnjak tvrdi da vozilo sa prošlim oštećenjima može imati mehaničke i sigurnosne probleme, što može rezultirati značajnim troškovima popravke, stoga je važno temeljno pregledati automobil pre kupovine.

02:46

POLOVNJACI NIKAD SKUPLJI, A ZBOG ODRŽAVANJA BOLI GLAVA! Ovo su cene malih i velikih servisa i šta je presudno za ODRŽAVANJE KOLA

(Espreso/Nova S)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.