AFRIČKA SVINJSKA KUGA ZABELEŽENA U SRPSKOM SELU: Uprava za veterinu obilazi domaćinstva, ovo su ZNACI BOLESTI
Svinje, Foto: Lars Klemmer / AFP / Profimedia

VAŽNO!

AFRIČKA SVINJSKA KUGA ZABELEŽENA U SRPSKOM SELU: Uprava za veterinu obilazi domaćinstva, ovo su ZNACI BOLESTI

Za bolest nema leka, jedini spas je da se zaražene svinje unište

Objavljeno: 23:44h

Uprava za veterinu proglasila je mesto Jabuku kao zaraženo područje od afričke svinjske kuge, a ugroženim sredinama smatraju se i Glogonj, Kačarevo, teritorija Grada Pančeva, kao i Crepaja u opštini Kovačica, Sefkerin u opštini Opovo i Ovča na Paliluli na području Beograda.

Kako je preneo Dnevnik, u Jabuci kod Pančeva zbog pojave afričke svinjske kuge veterinari iz veterinarske stanice u selu obilaze domaćinstva da bi ustanovili broj životinja i da li one imaju zdravstvenih probelma i obeležavaju svinje koje nisu obeležene.

Više od 50 svinja zaraženo

Navedeno je i da je od oko 250 komada svinja koliko se pretpostavlja da ima u Jabuci za sada zbog ove bolesti uništeno 50 do 60.

Afrička svinjska kuga je virusna bolest koja napada domaće i divlje svinje i nije opasna po zdravlje ljudi. Značajno utiče na društveno-ekonomske poremećaje u mnogim zemljama, jer one trpe značajne finansijske gubitke zbog uginjavanja životinja, ograničenja izvoza svinja i mesa, kao i troškova za mere kontrole. Za bolest nema leka, jedini spas je da se zaražene svinje unište.

Svinja, Najpoznatija svinja
foto: Profimedia

Promene na koži svinje

Klinički znaci bolesti su ne uzimanje hrane, ne reagovanje svinja na prisustvo čoveka, izdvojenost od ostalih jedinki. Ponekad se može pojaviti i proliv, povraćanje i promene na koži svinja.

(Espreso/ Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.