POSLE 5. JULA NEĆE SVI MOĆI DA PROĐU TEHNIČKI PREGLED? Važna dopuna stupa na snagu, evo šta kažu mehaničari!
Automehaničar, Foto: Printscreen/RTS

obratite pažnju

POSLE 5. JULA NEĆE SVI MOĆI DA PROĐU TEHNIČKI PREGLED? Važna dopuna stupa na snagu, evo šta kažu mehaničari!

Sa novim automobilom ide i katalizator

Objavljeno:

Pre dve godine mnogi vlasnici četvorotočkaša u Srbiji s radošću su dočekali vest da svi automobili koji su registrovani do 5. jula 2021. godine još dve godine ne moraju da imaju kompletan izduvni sistem, kao i da će posle toga morati da kompletiraju izduvni sistem svog automobila. Moraće da zadovolje neke norme izduvnih gasova. Da li će se zakomplikovati tehnički pregledi posle 5. jula?

Sa novim automobilom ide i katalizator. Tako bi makar trebalo da bude, ali trenutno vlada određena konfuzija oko ovog pomalo "kontroverznog" dela koji reguliše emisiju izduvnih gasova.

"Novom dopunom pravilnika, koja je izašla pre par dana, u principu se za vozače ništa ne menja. Sa gledišta vozača se od 5. jula ništa neće promeniti. Mi u principu ne kontrolišemo katalizator, teorijski da, kontrolišemo posedovanje katalizatora, ali ono što mi radimo je kontrolisanje izduvnih gasova", navodi Vlada Marinković iz Nacionalne asocijacije tehničkih pregleda.

U Nacionalnoj asocijaciji tehničkih pregleda kažu da se sporne odredbe odlažu za još dve godine.

1 / 4 Foto: Printscreen/RTS

Kako vozač može da zna da mu je skinut katalizator

Inače, katalizator je već godinama na meti lopova zbog materijala od kojih je napravljen, dragocenih metala zbog kojih mu cena nije zanemarljiva.

"Kako vozač to zna? Zna pre svega jer mu je ček endžin lampica upaljena, ima vizuelnu identifikaciju da mu sistem ne radi. Tako da njemu uopšte nije bitno da li on ima ili nema katalizator i ne mora to da proverava ili da li radi ili ne radi, to će mu biti jasno naznačeno. Osim toga, ima još dve godine odlaska na tehnički pregled gde će biti opomenut da mu nešto ne valja", navodi Marinković.

Dešavalo se i da su neki automehaničari predlagali vlasnicima automobila da uklone katalizator.

"Radili su to ranije mehaničari, izbace katalizator da bi vozilo bolje vuklo, jer dolazi do zapušenja tog istog katalizatora, sada imamo sredstva za čišćenje. Imali su ranije primitivna sredstva, pranje sonom kiselinom puškom pod visokim pritiskom, ali tu uglavnom dođe do oštećenja katalizatora", kaže Nenad Marković, automehaničar.

Ukazuje da svako vozilo koje ima fabrički predviđen katalizator mora da ga poseduje.

Zašto je katalizator važan deo na globalnom nivou

"Prilikom potpunog sagorevanja od fosilnih goriva se dobija ugljen dioksid i vodena para. Pošto proces sagorevanja nije savršen, mi imamo i neke produkte nepotpunog sagorevanja i neke nusprodukte, ugljen monoksid, delimično sagoreli ugljovodonici, a nusprodukti su azotni oksidi. Kako bi se anulirali ovi nepovoljni produkti sagorevanja u katalizatorima dolazi do hemijskih reakcija, faktički uloga katalizatora je da putem hemijskih reakcija te nepovoljne produkte sagorevanja pretvori u ugljen dioksid i vodenu paru", kaže prof. dr Ivan Blagojević sa Mašinskog fakulteta.

Emisija štenih gasova je znatno veća bez katalizatora, ali i tu postoje razlike kod benzinskih i dizel motora. Svakako, ono što je za sada jasno jeste da će vlasnici svih automobila najverovatnije od 5. jula 2025. morati da imaju ispravan katalizator.

02:58

POZNATI BIZNISMEN NASRNUO NA VERENICU I MALTRETIRAO JE! Novinarka Kurira: Ucenila partnera i ovajdila se za auto od 40.000 EVRA!

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.