ZA IZGUBLJENE DEČJE ŽIVOTE DAO BIH SVE: Vučić u Grdeličkoj klisuri na obeležavanju godišnjice NATO agresije
Foto: RTS printscreen

centralna ceremonija

ZA IZGUBLJENE DEČJE ŽIVOTE DAO BIH SVE: Vučić u Grdeličkoj klisuri na obeležavanju godišnjice NATO agresije

Danas se obeležava 18 godina od početka Nato agresije na Srbiju
Objavljeno: 11:49h

Premijer Srbije Aleksandar Vučić predvodi danas centralnu državnu ceremoniju kod železničkog mosta u Grdeličkoj klisuri povodom obeležavanja godišnjice Dana sećanja na stradale u NATO agresiji.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Na železničkom mostu preko Južne Morave u Grdeličkoj klisuri od NATO bombi pre 18 godina, prema zvaničnim podacima, poginulo je 15, a povređeno 50 osoba.

18 GODINA OD NATO AGRESIJE: Ovo su najpotresnije slike i priče iz PAKLENOG PROLEĆA I LETA 1999! (VIDEO) (FOTO)

Avion NATO je 12. aprila sa dva projektila pogodio putnički voz 393 koji se kretao iz Niša prema Skoplju, a još dva projektila su pogodila obližnji Sarajevski most. Najviše žrtava bilo je u drugom i trećem vagonu, koji su direktno pogođeni. Među stradilima i ranjenima bilo je i dece. Na spomeniku postavljenom uz železnički most uklesano je 14 imena, uz napomenu da neka tela nisu identifikovana.

foto: RTS printscreen

Za ovaj zločin niko nije odgovarao. Komandanti NATO su kvalifikovali pogibiju nevinih ljudi kao kolateralnu štetu, a tadašnji komandant NATO Vesli Klark izjavio je da je pilot „u poslednjem delu sekunde shvatio da na most ulazi voz i nije mogao da zaustavi raketu“.

Državna ceremonija otpočela je minutom ćutanja u čast svih žrtava i porukom: "Neka im je večna slava i laka zemlja!" Veliki broj okupljenih drži u rukama upaljene sveće i cveće.

foto: RTS printscreen

Vučić je potom sa porodicama stradalih i predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom položio venac i odao počast svim žrtvama, a intonirana je i državna himna "Bože pravde".

Prisutni su se kratkim dokumentarnim filmom prisetili imena svih stradalih tog kobnog dana, a usledila je i molitva za upokojene.

Prisutnima na državnoj ceremoniji u Grdeličkoj klisuri potom se obratio premijer Srbije Aleksandar Vučić. On je naveo da se na današnji dan dogodila jedna od najbrutalnijih agresija u istoriji.

foto: RTS printscreen

"Pre tačno 18 godina, na ovaj dan, počeo je jedan tragičan rat u kojem je 19 zemalja imalo potrebu da pokaže da su jače, bogatije i naoružanije od naše Srbije. Zato su za 3 krvava meseca na Srbiju bacili više od 22 kilograma bombi, 3 kilograma bombi po svakom od nas. Skupa je to bila sahrana koju su za nas pripremili. Ali izgubili smo mi mnogo više, ono što nema cenu, izgubili smo živote. Za izgubljene dečije živote, i tada i sada, dao bih sve. I sada, kada su ova deca ovde tužno pevala, video sam suze u svakom oku među vama, ali sačuvali smo ponos i dostojanstvo u srcima. Ova zemlja i danas, jasnije i glasnije nego ikada, kliče slobodi", podsetio je Vučić.

(Espreso.co.rs / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.