18 GODINA OD NATO AGRESIJE: Ovo su najpotresnije slike i priče iz PAKLENOG PROLEĆA I LETA 1999! (VIDEO) (FOTO)
Foto: Filip Plavčić / Beta / Profimedia / Printscreen Youtube

da se nikad ne zaboravI!

18 GODINA OD NATO AGRESIJE: Ovo su najpotresnije slike i priče iz PAKLENOG PROLEĆA I LETA 1999! (VIDEO) (FOTO)

Pre 18 godina, 24. marta 1999, avioni NATO bombardovali su Srbiju, a u vazdušnim udarima koji su trajali narednih 78 dana život je izgubilo između 759 i 4.000 osoba
Objavljeno:

Tog 24. marta 1999. godine nad Jugoslavijom se nadvio crni oblak.

Sigurno se većina seća momenata pre nego što su prve bombe počele da padaju. Na televiziji se prikazivala Esmeralda, a onda je ucveljenu, slepu glumicu prekino "BUM!"

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Prva bomba bačena je na Straževicu, a sirene i brutalni napadi označili su početak NATO agresije. Te večeri ušli smo u borbu koja je trajala 78 dana.

Danas se navršava 18 godina od početka vazdušnih napada NATO-a na Saveznu Republiku Jugoslaviju. Prema proceni zvaničnih državnih organa u bombardovanju je poginulo najmanje 2.500 ljudi, a prema pojedinim izvorima 4.000 i 1.008 vojnika i policajaca, dok je ranjeno više od 12.500 osoba.

Napad na Srbiju, odnosno SRJ, izvršen je bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, što je bio presedan. Konkretan povod za početak bombardovanja bilo je ubistvo 45 kosovskih Albanaca, meštana sela Račak, 15. januara 1999, za koje brojni izveštaji tvrde da su bili civili, nasuprot tvrdnjama tadašnje vlasti SRJ da je reč o pripadnicima "terorističke bande stradalim u oružanim borbama sa snagama bezbednosti".

Nakon što je Skupština Srbije potvrdila da ne prihvata odluku o stranim trupama na svojoj teritoriji i predložila da snage Ujedinjenih nacija nadgledaju mirovno rešenje sukoba na Kosovu, NATO je 24. marta 1999. u 19.45 časova započeo vazdušne udare krstarećim raketama i avijacijom, na više mesta u Srbiji i Crnoj Gori.

Naredbu je tadašnjem komandantu saveznickih snaga, američkom generalu Vesliju Klarku, izdao generalni sekretar NATO Havijer Solana.

"Milosrdni anđeo", kako je NATO nazvao svoju akciju protiv Savezne Republike Jugoslavije, ugušio je mnoge živote.

78 dana bombe su neprekidno parale vazduh i činile da nestanu čitave porodice. U trenu.

Gotovo da nema grada u Srbiji koji se tokom 11 nedelja napada nije našao na meti. U bombardovanju je uništeno i oštećeno 25.000 stambenih objekata, onesposobljeno 470 kilometara puteva i 595 kilometara pruga. Oštećeni su aerodromi, bolnice, domovi zdravlja, dečiji vrtići, škole spomenici, mostovi... Ali, na udaru nisu bile samo ustanove, već i civili, obični ljudi, nedužni koji su gledali kako im gard gori kao buktinja. Bombe su često podsećale na vatromet iz jednog razloga. Bilo ih je tako mnogo u trenutku...

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.