NE KREĆITE U VODU ZA OSOBOM KOJA SE DAVI! Spasioci upozoravaju - velike su šanse da tragedija bude još veća!
ilustracija, Foto: RINA

obratite pažnju!

NE KREĆITE U VODU ZA OSOBOM KOJA SE DAVI! Spasioci upozoravaju - velike su šanse da tragedija bude još veća!

Stručnjaci upozoravaju da kada onaj koji je krenuo u spasavanje osobe koja se davi, ukoliko ne zna na koji način treba da priđe, može i sam postati deo te situacije

Objavljeno:

Prvo i osnovno pravilo kada neko vidi osobu koja se davi, jeste, poručuju stručnjaci, da ne skače za njom u vodu, jer postoji velika verovatnoća da će se i osoba koja pokušava da spasi davljenika, takođe udaviti! Kako da onda u tih nekoliko ključnih sekundi pomognemo osobi u dramatičnoj borbi za život?

Prema pisanju pojedinih medija, na osnovu nezvaničnih informacija, upravo ovo je bio slučaj pre dva dana na Adi Ciganliji kada su se dvojica dečaka od 16 godina udavila. Prema rečima pojedinih očevidaca, jedan dečak je počeo da se davi, a drugi je pokušao da ga spasi, te se tako i sam udavio.

Stručnjaci upozoravaju da kada onaj koji je krenuo u spasavanje osobe koja se davi, ukoliko ne zna na koji način treba da priđe, može i sam postati deo te situacije.

To za „Blic“ kaže Kristina Miladinović, instruktorka u spasilaštvu iz Udruženja spasilaca na vodi Srbije, apelujući na građane da u tim situacijama uvek prvo pozovu profesionalno lice koje je stručno za spašavanje na vodi. Zato je izuzetno važno kupati se samo na obeleženim kupalištima i to onda kada ima spasilaca, što sada nije bio slučaj na Adi Ciganliji, jer zvaničan kupališna, odnosno letnja sezona još nije ni počela. A spasilaca ovde ima samo u tom periodu.

Pozovite stručnu osobu, dodajte neki predmet utopljeniku...

Miladinović je pojasnila da ukoliko dođemo u situaciju kao nestručno lice da se nađemo ispred osobe koja se utapa, moramo da budemo svesni da se osoba preko puta bori za život i velike su šanse da u tim situacijama ne razmišlja svesno.

- Makar to bio i rođeni brat, utopljenik ispred sebe vidi nešto na šta može da se popne i udahne. Česte su situacije kada nestručna osoba priđe utopljeniku, da nažalost umesto jednog slučaja imamo dva - navodi ona.

Naglašava da je veoma važno da osoba ili doda neki predmet ili pokuša kroz neke savete da umiri osobu, da savetuje da se okrene na leđa, da diše i da proba jedino na taj način da pomogne.

Nikako ne dozvoliti kontakt lice u lice, priđite s leđa

U situaciji kada želimo da pomognemo davljeniku, nikako ne smemo da dozvolimo kontakt lice u lice, poručuje Miladinović.

- Profesionalno lice prilazi sa leđa i određenim tehnikama, koje se uče na obuci, savladava utopljenika. Odnosno nekim blagom bolom se on dovodi u položaj gde on leži na leđima - kazala je ona.

Pojasnila je da je to tehnika koja se uči na obuci, ali i da ono što je najvažnije jeste da se nađe apsolutno bilo koji predmet na koji osoba može da se privuče ili popne, kako bi udahnula vazduh.

Savetovati da se davljenik okrene na leđa, bez pokreta koji ga dodatno umaraju

Miladinović kaže i da osobu koja se davi možemo savetovati da se okrene na leđa, da proba da gleda ka nebu, da ne radi višak pokreta koji ga dodatno umaraju, „sve što može da umiri situaciju“.

Prema njenim rečima, postoje različiti uzroci koji mogu da dovedu do utapanja, ali da je najčešći nedovoljno poznavanje plivačkih sposobnosti ili procenjivanje svojih sposobnosti gde ljudi misle da mogu da otplivaju više nego što je realno za njihovu spremu.

Strah i panika doprinose utapanju, pokušati smiriti utopljenika

Usled straha i panike kreće momenat da se osoba utapa, odnosno da su disajni putevi ispod površine vode, pojašnjava Miladinović.

- Najčešće je to neki strah. Kažu povukla ga trava- nije se on utopio zato što ga je povukla trava, već zato što se usled straha i panike tim viškom pokreta zamrsio u travu. U toj situaciji je potrebno pokušati da se smiri osoba koja se utapa - savetuje instruktorka u spasilaštvu.

Ne pokušavati da se borimo protiv prirode

Kada se desi da, recimo, vir ponese osobu, nikako ne treba naglim potezima da pokušavamo da pređemo preko vira, „zato što nismo jači od prirode“. Jer nismo!

- Potrebno je pokušati da sa strane izađe iz vira, bez nekih jakih pokreta. Treba ležati na leđima, da se podignu noge gore, da taj vir nema toliku površinu osobe da povuče. Kada su noge na površini vode, jednostavno je dosta teže da ga taj vir povuče - kazala je Miladinović.

Ne kupati se na mestima koja nisu obezbeđena

Spasioci najčešće apeluju na ljude da se ne kupaju na mestima koja nisu predviđena za to, odnosno nisu obezbeđena.

- Ono što je najvažnije je da nikako ne dozvolimo da bilo ko dođe u situaciju da se sam kupa, što mi najčešće i apelujemo. Da u takvoj situaciji nema stručnog lica koje bi u tom trenutku pomoglo - naglasila je Miladinović.

Opasno ulaziti u vodu dok ne dostigne određenu temperaturu

Letnja sezona na Adi podrazumeva da ima i spasilaca, a ona ne počinje sve dok voda ne bude 22 stepena Celzijusovih, što je međunarodni standard. Trenutna temperatura vode Savskog jezera je 16 stepeni.

- Kada počne kupališna sezona, na Adi je dnevno angažovano od 40 do 60 spasilaca koji su raspoređeni na plažama i na vodi i koji garantuju bezbednost svim onim posetiocima koji poštuju pravila ponašanja na kupalištu – kazali su za "Blic" iz JKP "Ada Ciganlija".

Upravo zbog toga je izuzetno opasno ulaziti naglo u vodu ove temperature, imajući u vidu da prilikom temperaturnog šoka dolazi do naglog sužavanja perifernih krvnih sudova i velikog pritiska na unutrašnje organe, upozoravaju iz ovog gradskog preduzeća.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.