Vladika psuje, kune i gubi silne pare! SVEŠTENICI DIGLI GLAS, SPC ĆUTI!
Foto: Youtube printscreen

saćuvaj bože

Vladika psuje, kune i gubi silne pare! SVEŠTENICI DIGLI GLAS, SPC ĆUTI!

- Mi, srpski pravoslavni sveštenici iz Eparhije šumadijske, dižemo svoj glas protiv terora i svakojakog nasilje koje u našoj eparhiji više od decenije sprovodi vladika šumadijski Jovan - napisala je grupa sveštenika
Objavljeno: 07:42h

Sačuvaj bože i sakloni! Vladika šumadijski Jovan preti, psuje i kune sveštenike u svojoj eparhiji, sprovodi nasilje, bahat je i halapljiv, ubija veru u ljudima, a na sve to postoji sumnja i da krade novac iz eparhijskog sefa!

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Sve ovo navodi se u dopisu koji je potpisalo čak 147 sveštenika i monaha, a koji je prošle godine poslat Svetom arhijerejskom Sinodu Srpske pravoslavne crkve (SPC). No, kao i na mnoge druge afere srpskih vladika, SPC je i na ovu očito rešila da zažmuri. Zato je, u ime monaha i sveštenika iz šumadijske eparhije, ovaj dopis poslat i redakciji Alo!, a sve u nadi da će neko reagovati i tu eparhiju “spasiti od vladike nasilnika”.

- Mi, srpski pravoslavni sveštenici iz Eparhije šumadijske, dižemo svoj glas protiv terora i svakojakog nasilje koje u našoj eparhiji više od decenije sprovodi vladika šumadijski Jovan. On progoni sveštenike i monahe, te javno, kako u crkvi, tako i u porti viče na sveštenike, preti im i kune ih, unosi im se u lice i psuje ih. Većinu starih i sveštenika srednje dobi premešta i progoni da bi se uživeo i imao neki lažni autoritet pred početnicima poltronima. Na sve to, svojim aktom iz 2006. godine o promeni liturgije napravio je neviđeni haos u eparhiji. Stvorio je veliko nepoverenje i razdor, ali i mržnju između sveštenika, monaha i vernika - navodi se u dopisu SPC.

Dodaje se i da vladika Jovan posebnu mržnju ispoljava prema blaženopočivšem vladici šumadijskom Savi, kao i svima onima koje je cenio. Podseća se i da se za vladiku već vezuju brojne afere, poput “Kolubare” i podvođenja maloletnica. Ali, ni to nije sve.

- Od dolaska vladike Jovana na tron šumadijskih episkopa pa do danas, iz eparhijskog sefa je bez traga nekoliko puta nestao veliki novac, a sef nije bio obijen. Čak je 2007. vladika za nestanak novca optužio jednog sveštenika iz Saborne crkve koga je policija odmah odvela na saslušanje, a u međuvremenu su mu brutalno ispreturali ceo stan, pa mu je malo dete sve vreme vrištalo a supruga se onesvestila od šoka. Ubrzo mu je vladika Jovan zapretio da ćuti o tom događaju i premestio ga iz Saborne crkve u jedno selo kod Topole, gde je bio sve do 2015. Inače, kada je te 2007. policija bila na uviđaju u eparhiji zbog pljačke, u stolu vladike Jovana našla je policijski aparat za snimanje (?!). Na pitanje odakle mu to, on je rekao da je hteo da snima sveštenike - stoji u dopisu.

Navodi se i da vladika udara velike namete na crkvene opštine i sveštenike.

- Dolaskom Jovanovim na tron šumadijskih vladika u eparhiji je veoma zastupljena i krađa crkvenih predmeta. Zbog svoje bahatosti, halapljivosti i nesposobnosti, vladika Jovan je upao u mnoge probleme, pa je neprestano na državnom sudu sa sveštenicima, firmama i pojedinim vernicima. Sve ovo je samo mali deo velikih zločina koje on sa svojim saradnicima čini - zaključuje se u dopisu SPC.

U SPC nisu davali komentar povodom slučaja.

Mediji su već pisali da je dvor vladike Jovana u Kragujevcu, od oko 900 kvadrata, koštao oko milion evra, te da je samo za mermerni pod u sali u prizemlju poštrošeno oko 60.000 evra. Navodno je vladika neka unutrašnja vrata plaćao i po 2.500 evra, a u kompleksu dvora nalaze se privatne prostorije vladike, sala za sastanke, kancelarije, biblioteka, kapela i apartmani. Tokom gradnje dvora, januara 2008. nedostajalo je oko 100 miliona dinara za završetak radova, te je odlučeno da se povećaju nameti sveštenicima da bi se završila gradnja.

(Espreso.co.rs / izvor: Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.