SOFIJA JE ROĐENA SA SAMO 1.120 GRAMA: Pobedila je 9 dijagnoza, ali je JEDNA stala na put njenom SREĆNOM detinjstvu!
Sofija Rajić, Foto: Privatna arhiva

pomozimo joj!

SOFIJA JE ROĐENA SA SAMO 1.120 GRAMA: Pobedila je 9 dijagnoza, ali je JEDNA stala na put njenom SREĆNOM detinjstvu!

Prva operacija bila i prvi korak ka Sofijinom ozdravljenju, ali tu borbi nikako nije bio kraj

Objavljeno:

Sofija Rajić ima 4 i po godine i drugo je dete u porodici. Rođena je u 29. nedelji sa samo 1.120 grama. Odmah po rođenju upućena je na dalju dijagnostiku, a rezultati nisu bili dobri. Lavovski se zajedno sa svojom porodicom izborila da svoje stanje svede na samu jednu dijagnozu, od njih 10 koje su joj dijagnostikovane nakon rođenja.

Sofija je iz bolnice izašla sa 10 dijagnoza od kojih je pobedila sve osim jedne. CP Spastica diaplegica. Sofija ima šansu da stane na svoje noge i samostalno korača kroz život.

Njena majka je za Espreso ispričala kakvo je trenutno stanje i koje procedure ih čekaju.

- Drugi dan po rođenju je transportovana na Institut za neonatologiju i tu kreće njena borba. Iz bolnice posle 93 dana izlazi sa 10 dijagnoza, od kojih smo pobedili sve osim jedne. Sofija za fizikalne terapije zna otkako zna za sebe. Išli smo na fizikalne terapije svakog dana do šestog meseca života. Sofija je mogla da stoji uz pridržavanje samo na prstima, međutim, sa 2 godine i 10 meseci je išla na operaciju Fibrotomia po ulzibatu u privatnoj bolnici u Ćupriji. Nakon mesec dana stanje je bilo mnogo bolje, Sofijina stopala su tada prvi put dodirnula tlo.

1 / 5 Foto: Privatna arhiva

Prva operacija bila i prvi korak ka Sofijinom ozdravljenju, ali tu borbi nikako nije bio kraj.

- Nastavili smo sa fizikalnim terapijama i krenula je na plivanje. Stanje je mnogo bolje nego što je bilo, ali i pored ogromne borbe ona i dalje ne može da hoda, pored velikog straha, tu je naravno i nestabilnost i atrofirani mišići. Počeli smo i sa terapijskim jahanjem koje Sofiji dosta pomaže. Danas sa 4 i po godine može da pravi korake uz pomagala kao što je šetalica i dodaje:

- Štake smo mi kao roditelji kupili na svoju ruku, sa njima uspeva da napravi desetak koraka, ali i dalje ne može da se pusti. Kao preporuku šta dalje, dobili smo da probamo rehabilitaciju na robotu koji se zove "Lokomat" i nalazi se u Zagrebu na poliklinici “Glavić”, za sada nam je zakazano 8 nedelja terapije, nadamo se najboljem ishodu, zaključuje Milica.

Sofija Rajić
foto: Pokreni život

Sofijina mama nam je otkrila da je ona jedno pričljivo, nasmejano potpuno zdravo dete i da se lekari nadaju da će Sofija uz jako puno truda, strpljenja, vežbanja sigurno stati na svoje noge i koračati kroz život sama.

Evo kako možete pomoći Sofiji:

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001515660-41

Uplatom na devizni račun: 160-6000001516803-07

IBAN: RS35160600000151680307

SWIFT: DBDBRSBG

PayPal: paypal.me/pokrenizivotsrb

00:14

SEKA ALEKSIĆ U ESPRESO AKCIJI ZA MINU POŠARAC

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.