MILAN STRONGMEN PRIJAVIO NASTAVNIKA, A SAD JE ISPLIVAO JOŠ JEDAN INCIDENT OD RANIJE: Oglasila se i DIREKTORKA škole
Milan Strongmen Jovanović, Foto: Printscreen/Instagram/milan_strongman

počinje i štrajk

MILAN STRONGMEN PRIJAVIO NASTAVNIKA, A SAD JE ISPLIVAO JOŠ JEDAN INCIDENT OD RANIJE: Oglasila se i DIREKTORKA škole

Tarana tvrdi da mu je suspenzija uručena jer su roditelji bolesnog dečaka, kom profesor nije omogućio pristup onlajn praćenju nastave, podneli prijavu nadležnim organima

Objavljeno:

Nakon što je Milan Jovanović poznatiji kao Strongmen podneo prijavu školi "Sveti Sava" zbog mentalnog zlostavljanja njegovog deteta od strane nastavnika istorije (ime i prezime poznato redakciji), pomenuti profesor rekao je za Telegraf.rs da mu je direktorka te škole Sanela Tarana "kao šerif upala u kabinet u pratnji svoje pomoćnice i u prisustvu učenika mu uručila Zaključak o pokretanju disiciplinskog postupka i Rešenje o udaljavanju sa rada". Sa druge strane, Tarana tvrdi da mu je suspenzija uručena jer su prethodno roditelji bolesnog dečaka, kom profesor nije omogućio pristup onlajn praćenju nastave, podneli prijavu nadležnim organima.

Kako navodi nastavnik ove škole, formalni razlog je bio njegovo odbijanje da "krši zakon".

- Formalni razlog za pokretanje disciplinskog postupka je moje odbijanje da kršim zakon, odnosno da izvodim onlajn nastavu za jednog učenika na kućnom lečenju. Naime, Pravilnikom o načinu organizovanja nastave za učenike na dužem kućnom i bolničkom lečenju predviđeno je da takvim učenicima nastavu mogu da organizuju samo škole koje za to imaju ovlašćenja, uz odobrenje Ministarstva prosvete. U ovom slučaju, to je OŠ "Branko Miljković". U dopisu od 20.3.2023. direktorka priznaje da traži od mene da radim protiv zakona i piše: "Imajući u vidu da je pravno rešenje za ovu situaciju nije u okvirima Pravilnika o načinu organizovanja nastave za učenike na dužem kućnom i bolničkom lečenju, Škola je odlučila da mišljenje potraži od nadležnog ministarstva, a koje još uvek nije dostavljeno školi." Ja sam onda zamolio da me obavesti čim dobije saglasnost Ministarstva prosvete, kako bih blagovremeno postupio po istom - naveo je on.

Sa druge strane, direktorka osnovne škole u Nišu navodi da je sve počelo u decembru prethodne godine, kao i da jedan od učenika nije bio u stanju da prisustvuje nastavi zbog zdravstvene situacije. Svi nastavnici su se složili da dete uključe u nastavu u onlajn formi putem "Google" učionice, što je na početku činio i pomenuti nastavnik. Ipak, problem je nastao kada se đak dva puta nije uključio na onlajn nastavu.

- Mi smo još u decembru odlučili da mu prilagodimo nastavu, da bi se dete oporavilo, a onda smo i u skladu sa zakonom organizovali nastavu onlajn tako što bi ga nastavnici uključivali direktno u nastavu. Svi nastavnici imaju laptopove i putem "google" učionice su ga uključivali. Do polugodišta nije bilo nikakvih problema i on ga je sam uključivao u nastavu. Nakon toga, prema rečima pomenutog profesora to dete se dva puta nije oglasilo na onlajn nastavi, što zaista ne možemo da uzimamo za zlo jer je u pitanju bolesno dete. Čak smo i pričali o tome da on ne mora 45 minuta da bude na času, mi smo kao škola morali da mu obezbedimo mogućnost. Nastavnik je dva puta pokušao da ga uključi i kada se nije pojavio odlučio je da ga više ne uključuje i da ga pošalje na razredni ispit - objašnjava ona.

Takođe, spominje i da je nastavnik od nje tražio posebno rešenje, koje mu prema rečima Sanele nije potrebno, jer se od njega nije tražio nikakav dodatni angažman.

- Tražio je od mene posebno rešenje, a svi ostali nastavnici su ga uključivali, sve ide po proceduri osim njega koji je bio kategoričan po pitanju spomenutog učenika. Njemu ne treba nikakvo dodatno rešenje jer ništa posebno nije traženo od nastavnika, već samo da ga uključi da prati kao što je rađeno u vreme korone. Ministarstvu se ti papiri šalju ali samo na saglasnost, a dok se ne dobije saglasnot podrazumeva se da detetu omogućimo nastavni proces. To što on kaže da sam radila protivzakontito, postoji inspekcija koja će to da utvrdi - dodaje ona.

Nastavnik tvrdi da je razlog za suspenziju bilo njegovo "uzbunjivanje", jer je tražio razrešenje Tarane zbog "svesnog i namernog kršenja pozitivnih zakonskih rešenja u vezi sa organizovanjem nastave i ocenjivanjem učenika".

- Međutim, pravi razlog za suspenziju je moje uzbunjivanje. Naime, dana 10. maja, zatražio sam od ministra prosvete da razreši direktorku zbog „svesnog i namernog kršenja pozitivnih zakonskih rešenja u vezi sa organizovanjem nastave i ocenjivanjem učenika“. Posle onih tragičnih događaja, uputio sam školi zahtev za proveru ispravnosti lekarskog uverenja nastavnika V.K. Odgovor direktorke bio je: "Uvidom u dokumentaciju navedenog nastavnika utvrđeno je da postoji lekarsko uverenje novijeg datuma, na kome postoji pečat, potpisi lekara i ustanove za izdavanje istog". Činjenica da direktorka izbegava da se izjasni po pitanju predmetnog lekarskog uverenja, u svetlu nedavnih tragedija, nameće pitanje da li taj nastavnik poseduje psihičku sposobnost za rad sa decom i učenicima i da li predstavlja opasnost za učenike i zaposlene - objašnjava.

Ipak, direktorka tvrdi da su roditelji pomenutog bolesnog učenika podneli prijavu protiv nastavnika, te da je 16. maja školi stigao dopis nadležnih organa za pokretanje disciplinskog postupka.

- Roditelji deteta o kom sam pričala su podneli prijavu inspekciji, ministarstvima i nadležnim organima. Nakon što je inspekcija obavila uvid u dokumentaciju škole, naložene su mere. Prošlog utorka, 16. maja, nama je stigao dopis i naložena je mera utvrđivanja odgovornosti tog nastavnika za povrede zabrane iz člana 10 do 113. što znači pokretanje disciplinskog postupka, a to sa sobom nosi i suspenziju dok se ne utvrde činjenice. Mi sada obavljamo utvrđivanje činjenica, ne samo što se tiče ovog deteta, već roditelji navode da je diskriminisao učenika time što je sumnjao u njegovu bolest pred decom. Ja i dalje nikog ne osuđujem bez dokaza - objašnjava nam Sanela.

Sa druge strane, dodala je i da je u pitanju dete koje je takmičar, odličan učenik i da sa njim nikada nije bilo problema. Ipak, nastavnik koji je suspendovan najavljuje štrajk za 29. maj koji će trajati do ispunjenja zahteva koji su:

1. Obustavljanje montiranog disciplinskog procesa, pokrenutog zbog uzbunjivanja; 2. Provera psihičke sposobnosti za rad sa decom i učenicima S.T. i V.K. u Institutu za medicinu rada u Beogradu; 3. Utvrđivanje odgovornosti rukovodioca Školske uprave, postupajućeg prosvetnog inspektora i postupajućeg prosvetnog savetnika u vezi sa montiranim disciplinskim postupkom.

Pomenuti profesor već je jednom bio suspendovan iz škole, a u nastavu je vraćen 2020. godine. Kako nam je potvrdila direktorka OŠ "Sveti Sava", traži njeno razrešenje od kada se vratio u ustanovu.

Podsetimo, kako je Milan Jovanović obrazložio juče, njegov sin Vasilije trpeo je maltretiranje od strane nastavnika istorije, a on je zbog toga podneo i pisanu prijavu, nakon čega je inspekcija ušla u ovu ustanovu i trenutno se obavljaju razgovori sa đacima, kao i sa njegovim sinom.

Jovanović je za naš portal naveo da je sve počelo nakon što su se dva masakra dogodila u Srbiji, jer nije hteo da njegovo dete preživljava stres i ide u školu.

- Shvatio sam da je bolje da dete ne ide u školu jer je psihoza probuđena u mnogim ljudima koji su bili psihički labilni. On nije išao u školu 7 dana, a nastavnik pokrenuo je kampanju među đacima, gde ih je pitao da glasaju da li Vasilije treba da se izbaci iz škole. Prvo niko od dece nije digao ruku da glasa za to, pa ih je on terao. Moj sin uopšte nije problematičan, čak je i vrlo mirno dete - naveo je on.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.