Muzička škola “Petar Krančević” iz Sremske Mitrovice slavi 60 GODINA POSTOJANJA - NAGRADE SE NEPRESTANO MNOŽE
Muzička škola “Petar Krančević”, Foto: Sremska Mitrovica živi

obrazovna i umetnička ustanova

Muzička škola “Petar Krančević” iz Sremske Mitrovice slavi 60 GODINA POSTOJANJA - NAGRADE SE NEPRESTANO MNOŽE

Jubilejski koncerti su podeljeni tematski, pa prvo veče nastupaju učenici, drugo veče profesori, a treće veče kamerni sastavi srednjoškolaca

Objavljeno:

Ova obrazovna i umetnička ustanova obeležiće svoj jubilej sa čak tri celovečernja koncerta.

Kako kažu, ni mnogo ni malo, ali je važan jubilej za jedinu muzičku školu u Sremu. Nosi ime po značajnom horskom umetniku Petru Krančeviću, koji je iz rodnog Pančeva došao u Sremsku Mitrovicu u Srpsko crkveno pevačko društvo. Njegov rad je bio veoma značajan i bilo je prirodno da sremskomitrovačka muzička škola ponese njegovo ime. Danas su učenici ove škole njegovi sledbenici, koji osvajaju nagrade gde god se pojave. Kako kaže Bojan Jovanović, direktor škole, bio bi potreban i četvrti tročasovni koncert samo da bi se nabrojale nagrade iz ove školske godine.

“Velika nam je čast i zadovoljstvo što danas organizujemo prvi u nizu koncerata povodom 60 godina odnosno jubileja Muzičke škole. Deca kada završe školu dobiju zvanje muzičkog umetnika, muzičkog saradnika ili muzičkog izvođača. Nijedan događaj u gradu, pa i šire, ne može da se zamisli bez učešća naše Muzičke škole. Veoma je značajno jer kultura je nadgradnja celokupnog jednog društvenog života. ne samo jednog grada nego i regije, pa i čitave naše države. Mi pokušavamo da osvetlimo Krančevićev lik i delo, on je boravio u Sremskoj Mitrovici, tu je i preminuo. Naš je plan da nastavimo ovim putem. Kad bismo nabrajali nagrade večeras ne bismo stigli za tri sata da nabrojimo samo iz ove školske godine koliko su učenici osvojili nagrada. Nadamo se u budućnosti što je nama najvažnije nekim boljim uslovima rada, jer kvalitet posedujemo”, izjavio je Bojan Jovanović za Sremsku Mitrovicu živi.

Jubilejski koncerti su podeljeni tematski, pa prvo veče nastupaju učenici, drugo veče profesori, a treće veče kamerni sastavi srednjoškolaca. Po sezoni, učenici Muzičke škole “Petar Krančević” osvoje u proseku dve stotine nagrada, kako na republičkim takmičenjima, tako i na međunarodnim susretima i festivalima, ali ne ispuštaju priliku da se takmiče i na značajnim festivalima koji se organizuju u Sremskoj Mitrovici.

“Naši učenici osvajaju vrlo visoke i značajne nagrade i mislim da smo se kao muzička škola, onako baš visoko pozicionirali u tom muzičkom svetu u Srbiji. Ta takmičenja su važna jer oni tako mladi razmenjuju iskustva, svi učimo nešto novo jedni od drugih i na kraju vidimo u preseku gde je naš rad i koliko je doneo naš trud. Naša misija je pre svega da stvaramo ljubitelje muzike, ljubitelje kvalitetne muzike, a onda sa druge strane da prepoznamo i da podržimo talenat”, kaže profesorica flaute Jelena Vlaović, dok profesorica klavira Dušanka Gavrilović dodaje: “Ovo je jedna oaza, naša oaza i deci i profesorima, u kojoj mi zaista možemo lepo da stvaramo, da se družimo i da se volimo jedni sa drugima kroz muziku”.

(Espreso/Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.