SRĐAN (34) JE MLADI NAUČNIK I DOKTOR MEDICINE: Otišao je u Ameriku na usavršavanje, a evo kako je PROŠAO (VIDEO)
Srđan Nikolovski, Foto: Printscreen/youtube/ Dragaan Rakonjac

NJEGOVO ISKUSTVO

SRĐAN (34) JE MLADI NAUČNIK I DOKTOR MEDICINE: Otišao je u Ameriku na usavršavanje, a evo kako je PROŠAO (VIDEO)

Srđan je medicinu diplomirao 2014. godine u Beogradu a tri godine nakon završetka započeo je doktorske studije na Univerzitetu u Beogradu u oblasti medicinske farmakologije

Objavljeno:

Skoro polovinu svog života Srđan (34) proveo je baveći se naučno - istraživačkim radom. Kao autor tri kliničke studije iz oblasti hematologije, najveći podvg u karijeri mu se dešava nakon 2018. godine kada postaje član druge najveće medicinske organizacije na svetu - Američkog Koledža lekara.

Naime, Srđan Nikolovski iz Pančeva, doktor medicine i naučnik je 34-godišnji mladić koji je u Ameriku otišao zbog usavršavanja. Njegov rad iz oblasti urgentne medicine o automatskim eksternim defibrilatorima predstavljen je u finalu Nacionalnog takmičenja apstrakata u Čikagu aprila prošle godine i odneo je pobedničku nagradu.

Srđan je medicinu diplomirao 2014. godine u Beogradu a tri godine nakon završetka započeo je doktorske studije na Univerzitetu u Beogradu u oblasti medicinske farmakologije.

"Četiri godine sam volontirao na kliničkom radu. Srećom imao sam i poziciju na jednom od projekata Ministarstva nauke u Srbiji, istraživačkom projektu u oblasti pedijatrije, na kome sam ostao tokom tog perioda. Ipak, skoro sam to okončao s obzirom da sam već nekoliko meseci u Americi na Univerizitetu Lojalo u Čikagu. Trenutno privodim kraju svoj doktorat, kako bih mogao da krenem dalje sa profesionalnim usavršavanjem", rekao je Srđan.

Kaže da još uvek nije primetio odlazak velikog broja mladih doktora iz Srbije, ali je svakako čuo da, baš kao i on, nekolicina ode na usavršavanje i nažalost tamo ostaje.

"Ja ne znam zaista koliko, ali ono što čujem iz priča, jeste da nas ima. Ipak, shvatio sam na osnovu razgovora sa ljudima i kontakta sa njima, da oni koji dođu nekako i ne biraju mesto gde bi otišli, već imaju više opcija i bilo koju da izaberu smatraju da im je pozitivnija, ne samo zbog akademskog usavršavanja već i života uopšte", kaže Srđan za Jutjub kanal Dragan Rakonjac.

U Srbiji živeo lagodnije

Objašnjava da odlazak nije samo predoređen zbog novca, već i zbog mnogih drugih stvari, a na vrhu njegove liste razloga jeste samo usavršavanje.

"Mnogi odlaze ne isključivo zbog novca, nego zbog nekih drugih stvari, koje su možda očigledno još elementarnije i koje najveći broj njih nađe u mestu koje odaberu. U mom slučaju je to bila situacija da sam došao presudno zbog usavršavanja, a ne zbog primanja, jer generalno govoreći ja sam u Srbiji čak lagodnije živeo", objasnio je on.

Srđan tvrdi da je Amerika napravljena tako da se svaki rad u nekom trenutku isplati, što ga je naravno i zadržalo.

"Što se tiče bilo kakve naknade, Amerika je napravljena da ukoliko želite da radite da će to sigurno kad tad biti ispoštovano. Naravno, put ka uspehu zna biti jako težak, i svako ko dođe iz druge zemlje ovde, za njega neko vreme mora da prođe da bi se došao do uspeha", rekao je on za Jutjub kanal Dragan Rakonjac.

Upoređivajući studiranje u Srbiji i Americi, Srđan je rekao da u tome ipak malo prednjači Amerika.

"Ja zvanično ovde nisam student, ali mogu uporediti život studenata sa kojima sam u kontaktu ovde i u Srbiji. Ovde se prilično ulaže u kvalitet edukacije i vrlo rano studenti ulaze u akademski svet. To mogu uporediti sa Srbijom gde sam ja u akademski svet ušao tek nakon diplomiranja" rekao je Srđan koji je prošle godine odneo prvu nagradu na konferenciji američkog Koledža lekara, predstavljajući ogromnu studiju iz Srbije koja se bavila istraživanjem akutnog zastoja rada srca.

Daje prednost američkoj organizaciji rada

Kada bi uporedio zdrastvo u Americi i zdravstvo u Srbiji, Srđan kaže da nigde nije idealno, ipak sviđa mu se sama organizacija rada u Americi.

"Nigde nije idealno, i zaista ne pravim razliku između znanja samih lekara u Srbiji i ovde, jedino je organizacija nešto što je potpuno različito ovde i tamo. Svakako, uvek ima prostora za napredak" rekao je Srđan.

Ovaj mladi uspešan doktor odlazak mladih iz Srbije ne vidi kao nešto negativno što se dešava, jer smatra da svako ko ode, svojoj zemlji u nekom trenutku usavršavanja može da pomogne.

"Odazak mladih nada iz Srbije ja gledam malo optimističnije. Naime, oni koji odu iz Srbije, iz razloga iz kojih sam ja otišao, u nekom trenutku će svojim usavršavanjem moći da pomognu Srbiji više iz inostranstva nego da recimo tamo ostanu. Smatram da će svi oni kada se ostvare i u profesionalnom i na ličnom planu negde daleko, sigurno doprineti Srbiji i onim ljudima koji najbolje predstavljaju Srbiju i koji su ostali tamo", objasnio je on ja Jutjub kanal Dragan Rakonjac.

Svoje usavršavanje Srđan ne planira da prekine ni u budućnosti.

"U narednih 4,5 godina vidim sebe u podmakloj fazi dalje profesionalne edukacije na kliničkom planu.Ne znam gde će me na kraju put odvesti, možda se i vratim u Srbiju, za sada, velika sprska zajednica u Čikagu mi olakšava sve što pokušam da postignem i hvala im na podršc", zaključio je on.

(Espreso/Blic Žena/ Jutjub kanal Dragan Rakonjac)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.