VASOVIĆI SU JEDINA PORODICA SA ČETVORO DECE U MIONICI: Klinci ne beže od RADA, a svako ima SVOJE ZADATKE! (FOTO)
Vasovići, Foto: RTS/Printscreen

DAN PORODICE

VASOVIĆI SU JEDINA PORODICA SA ČETVORO DECE U MIONICI: Klinci ne beže od RADA, a svako ima SVOJE ZADATKE! (FOTO)

Raspodela obaveza jeste način da se lakše prevaziđu teškoće, ali i gradi sreća na čvrstim temeljima najtoplijeg okruženja, u porodici

Objavljeno:

U svetu se obeležava Dan porodice. U Srbiji - više od polovine porodica ima jedno dete, a četvoro i više dece manje od 2 odsto porodica. Statistika pokazuje i da je sve ređa pojava da više generacija živi zajedno. U Mionici, u kosjerićkoj opštini, živi samo jedna porodica sa četvoro dece, piše RTS.

U kosjerićkoj opštini ima više mnogobrojnih porodica. U njima se od malena uči vrednostima, koje treba da služe kao uzor i primer, jer tako stasavaju vredni, odgovorni i čestiti ljudi. Vasovići su, međutim, jedina porodica sa četvoro dece u Mionici. U njihovom velikom domaćinstvu koje se bavi stočarstvom posla ima za svakog člana porodice.

- Ustanemo u 6 sati, pomognemo babi i dedi oko štale - navodi Lazar Vasović, iz Mionice.

- Glavni vođa ti je tima Dušan - kaže njihov deda Milija Vasović.

1 / 4 Foto: RTS/Printscreen

Dušan dodaje: "Pa, mene oni slušaju, a ja slušam njih".

I kroz igru mladi Vasovići se uče odgovornosti, obavezama i brizi o životinjama.

- Lepo mi što su oni ovako mali, kao ždrebaći. A onaj mali što smo ga kupili je još mali, treba da jede da bi porasto - nastavlja Dušan Vasović.

- Volim da radim i najviše volim kad se nekad ovako otac uzme konjima vučemo trupac ili upregnemo ga za gumarabu. To ti je kao prikolica za konje - ističe Ivan Vasović, iz Mionice.

- U ovo vreme tako došlo da je zdravlje i zdrava porodica najbitnije - smatra Dragana Vasović.

- Samo lepim rečima i dogovorom sve se postiže. Znači nema tu vike, nema ništa na brzinu, sve polako, pa ako treba deci i objasniti po više puta da bi oni to ukapirali - napominje Marko Vasović.

- Potrebna je malo više pomoć države. To je na prvom mestu. Da se uloži u stočarstvo, jer je naš kraj prvenstveno za to, da se uloži i u poljoprivredu. Da eto, imaju neki oslonac da bi mogli malo bolje i malo dalje - kaže Vesna Vasović.

- Porodica je najvažniji stub zbog čega se sve ovo radi, što kažem ja mukotrpno. Moraš da deca imaju normalan neki život, to je ključ svega - zaključuje Milija Vasović iz Mionice.

Raspodela obaveza jeste način da se lakše prevaziđu teškoće, ali i gradi sreća na čvrstim temeljima najtoplijeg okruženja, u porodici.

Bonus video:

01:46

EKIPA KURIRA UZ POMOĆ DONATORA OBEZBEDILA 17 TONA HRANE ZA KOSOVO I METOHIJU! Preko 2.000 korisnika, ovako je to izgledalo

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.