HOĆETE DA GLASATE, A ISTEKLA VAM JE LIČNA KARTA? Evo kako to možete učiniti! (FOTO)
Foto: Fonetap

SEDNICA RIK-A ODRŽANA SINOĆ

HOĆETE DA GLASATE, A ISTEKLA VAM JE LIČNA KARTA? Evo kako to možete učiniti! (FOTO)

Komisija je donela i rešenje po kojem će birači koji 2. aprila budu na službi u Vojsci Srbije, moći da glasaju na 67 biračkih mesta
Objavljeno:

Republička izborna komisija (RIK) odlučila je večeras da građani kojima je istekla lična karta, mogu glasati na predsedničkim izborima 2. aprila uz potvrdu MUP-a o podnetom zahtevu za izdavanje nove lične karte.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

RIK je na sednici odlučio da će građani moći da glasaju ako uz tu potvrdu, istovremeno biračkom odboru pokažu i staru ličnu kartu.

"Birački odbor treba da omogući glasanje biraču koji svoj identitet dokazuje ličnom kartom sa isteklim rokom važenja, pod uslovom da priloži potvrdu MUP-a o podnetom zahtevu za izdavanje nove lične karte", navodi se u odluci RIK-a.

foto: Reuters

Komisija je donela i rešenje po kojem će birači koji 2. aprila budu na službi u Vojsci Srbije, moći da glasaju na 67 biračkih mesta.

Doneto je i rešenje da član RIK-a u proširenom sastavu u ime Grupe građana "Ljubiša Preletačević Beli, Beli - Samo jako" bude Nikolina Lipovšek iz Beograda.

Usvojen je i tekst saopštenja RIK-a kojim će se građani obaveštavati o načinu glasanja na predsedničkim izborima, 2. aprila.

U tom saopštenju je navedeno da će na izborima 2. aprila moći da glasaju sva lica upisana u birački spisak i da će glasanje trajati od 07.00 do 20.00 sati.

"Birač može da glasa samo pod uslovom da na biračko mesto donese važeću ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu na čijem obrascu je naveden jedinstven matični broj", navodi se u saopštenju RIK-a.

"Birači kojima je istekla lična karta, moći će da glasaju pod uslovom da biračkom odboru, uz nju prilože i potvrdu MUP-a o podnetom zahtevu za izdavanje nove lične karte", stoji u saopštenju.

Svi birači bi trebalo da dobiju obaveštenje sa adresom biračkog mesta na kojem će moći da glasaju, "pri čemu nisu dužni da to obaveštenje ponesu na glasanje".

foto: Fonetap

"Birači koji su zdravstvenih razloga ne mogu da dođu na biračko mesto, kao i osobe sa invaliditetom i nemoćna stara lica, mogu da glasaju ukoliko do 11.00 na dan izbora o tome obaveste birački odbor" - piše u saopštenju, da bi se organizovalo da glasaju tamo gde su.

Birači sa invaliditetom mogu da na biračko mesto dođu uz pomoć psa vodiča, kao i da umesto ličnog potpisivanja, koriste pečat sa potpisom, odnosno ličnim podacima, navodi se u saopštenju RIK-a.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.