U OVOM SRPSKOM SELU RAĐAJU JAGODE VELIČINE ŠOLJICE ZA KAFU: Borišićima je ovo NAJSLAĐI DINAR u sezoni (FOTO)
Jagode, Foto: RINA

ČUDO PRIRODE

U OVOM SRPSKOM SELU RAĐAJU JAGODE VELIČINE ŠOLJICE ZA KAFU: Borišićima je ovo NAJSLAĐI DINAR u sezoni (FOTO)

Kako tvrde radnici, branje jagoda je lagodno kada su plodovi dobrog kvaliteta

Objavljeno:

Da se vredan rad i uloženi trud uvek isplate najbolje pokazuje i primer porodice Borišić iz sela Trbušani kod Čačka. Nekoliko generacija se na imanju već godinama unazad bavi proizvodnjom jagoda, a upravo ova voćka donosi prvu zaradu u godini. Sa prvim danima berbe velike količine crvenih poldova stiže na rafove marketa i pijačne tezge.

- Jagode su prva para iz naših plastenika, što se tiče voća. Mi jagode gajimo u plastenicima i važno nam je prvenstveno što smo zaštićeni od grada, zaštićeni od hemije, od truleži, jer, da su na otvorenom jagode trule kad krene kiša, ovde možemo da beremo i kad je oblačno, kad je kiša i kad je sunčano. Kada je i pitanju kvalitet, on je odličan, jagode su krupne i ukusne”, rekao je Zoran Borišić za RINU.

Zoran je istakao da vremenski uslovi imaju znatno manji uticaj na jagode u plastenicima, a za prskanjem voća nema veće potrebe.

- Ovde je odrađeno prskanje posle sađenja, možda na sedam dana, i pre cvetanja jagode jednom. Više nije bilo potrebe, ovi uslovi i ova godina su izvanredni, nema velikih vrućina, nema napada ni vaši, niti bilo čega”, pojasnio je ovaj proizvođač.

1 / 7 Foto: RINA

Kako tvrde radnici, branje jagoda je lagodno kada su plodovi dobrog kvaliteta.

- Ove jagode su odličnog kvaliteta i lake za branje. Krupne i može da se nabere koliko god je potrebno u danu, krupnoća jagoda je kao šoljica za kafu”, istakla je radnica Dušica Makojević.

Da više od četiri decenije Borišići prvi dinar u sezoni zarade od jagoda potvrđuje i najstariji član porodice.

- Počeli smo sedamdesetih godina prošlog veka, tada smo jagode sadili i obrađivali na primitivan način što znači na otvorenom, odnosno, na njivi. Davnih godina smo ih prodavali u Sarajevu, katirale se vozom. Danas su jagode savremenije, još boljeg kvaliteta, krupne, ali svakako, takođe i danas reba rada, truda i para”, rekla je Zlata Borišić.

Osim što su prvo prolećno voće, jagode su omiljene kod većine ljudi na planeti, a da bi se došlo do ovakvih plodova Borišići pretenduju rad, trud i kvalitetan rasad.

(Espreso / RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.