KO NE PLATI MOBILNI, NEK SE POZDRAVI SA KREDITOM: Od 1. jula i dugovanja za telefon u kreditnom birou
Foto: Profimedia

novine se nižu...

KO NE PLATI MOBILNI, NEK SE POZDRAVI SA KREDITOM: Od 1. jula i dugovanja za telefon u kreditnom birou

I dugovanja po računima za mobilne telefone ući će u Kreditni biro od 1. jula ove godine
Objavljeno: 22:00h

U praksi to će značiti da će bankari, pored informacija o redovnom ili neredovnom otplaćivanju kredita, raspolagati i podacima o tome koji klijenti ne plaćaju redovno račune za mobilne telefone.

To će od 1. jula biti dodatni podatak na osnovu koga će banke odlučivati da li će nekome odobriti kredit ili neku drugu uslugu.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

foto: Stefan Jokić

Prema sagovornika Blica, koji učestvuje u celoj ovoj proceduri, za koju je potrebna i izmena pojedinih zakona, građani će imati određeni rok u kome će morati da plate račun za mobilni.

- Najverovatnije će biti isto kao kod kredita, gde se toleriše 60 dana za izmirenje duga. Tako će oni koji ne plate račun za mobilni telefon posle dva meseca biti zabeleženi u kreditnom birou. A to će značiti, prema sadašnjoj politici banaka, da su šanse da dobiju kredit minimalne – objašnjava on.

foto: Stock Thinstock

Dugovanja se iz Kreditnog biroa brišu nakon tri godine (od trenutka kada su plaćena), ali je politika odobravanja bankarskih pozajmica poslednjih godina blaža, pa je i pored zabeleženog kašnjenja, moguće dobiti kredit već nakon godinu dana.

foto: Stock

Prema informacijama do kojih je došao Blic, Kreditni biro pokrenuo je ovaj zahtev još pre šest meseci, a sva tri mobilna operatera koja posluju u Srbiji takođe su se usaglasila oko zajedničkog nastupa po ovom pitanju. U toku je provera uvrštavanja ovih podataka u bazu Kreditnog biroa, koju obavlja poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

- Takođe, neophodna je i izmena pojedinih zakona, kao i usaglašavanje baza podataka mobilnih operatera sa bazom Kreditnog biroa. Za sve to potrebno je nekoliko meseci - objašnjava sagovornik Blica.

foto: Thinkstock

Kako je Blic krajem oktobra prošle godine prvi objavio, uslov da podaci o izmirenju računa mobilnih telefona uđu u Kreditni biro pred Srbiju je postavila Svetska banka, kako bismo bili bolje rangirani na Duing biznis listi za 2018. godinu. Oni su, između ostalog, naveli da naša zemlja “nosi negativan poen jer se podaci od kompanija koje pružaju nefinansijske usluge ne uključuju u izveštaje Kreditnog biroa”.

Banke same odlučuju o kreditu

Mnogi građani ljute se bez razloga na Kreditni biro smatrajući da je ova institucija kriva što ne mogu da dobiju kredit. A, upravo je suprotno: Kreditni biro samo objedinjava podatke koje šalju same banke. Kada neko traži kredit, banka povlači izveštaj Kreditnog biroa i samostalno odlučuje hoće li ga odobriti ili ne, na osnovu tog, ali i drugih parametara.

(Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.