KAKO IZBEĆI GUŽVE NA GRANICAMA? Jedan savet ZLATA VREDAN za sve koji putuju za praznike
ilustracija, Foto: Tamara Trajković

obratite pažnju

KAKO IZBEĆI GUŽVE NA GRANICAMA? Jedan savet ZLATA VREDAN za sve koji putuju za praznike

Kao i u sezonu, najbolje je pre putovanja pogledati stanje na glavnim graničnim prelazima preko kamera na sajtu AMSS-a

Objavljeno:

Veliki broj državljana Srbije već od danas ujutru krenuo je usled uskršnjih praznika na produženi vikend u neku od zemalja regiona i Evrope, zbog čega se tradicionalno očekuju veća zadržavanja na graničnim prelazima. Upravo zato nije na odmet znati koji su to alternativni granični prelazi koji mogu da uštede i vreme, ali i živce tokom putovanja.

Iako smo još uvek daleko od početka turističke sezone kada su gužve na graničnim prelazima sasvim normalna stvar, a sajt AMSS-a sa kamerama koje pokrivaju granične punktove sastavni deo pripreme za put, tokom uskršnjih i prvomajskih praznika, na prelazima ka Mađarskoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i dalje ka Grčkoj, gotovo uvek se naprave "čepovi" usled velikog broja vozila na izalsku iz zemlje.

Upravo zato, kao i u sezonu, najbolje je pre putovanja pogledati stanje na glavnim graničnim prelazima preko kamera na sajtu AMSS-a, te ako su se na njima već formirale gužve, najbolje je koristiti alternativne putne pravce i granične prelaze.

Šta ako je gužva na prelazu Preševo - Tabanovci?

Budući da većina građana Srbije, odlučuje da u Severnu Makedoniju uđe preko ovog graničnog prelaza, na njemu zna da se formira velika gužva, te se na izlazak iz naše zemlje čeka više sati.

Granični prelaz, Preševo
foto: Uprava carine

Savet je da se pre puta, dok ste još u Srbiji, informišete o stanju na graničnim prelazima, te ako na Preševo - Tabanovci ima gužve, možda je bolje da se uputite na granični prelaz Prohor Pčinjski - Pelince, gde se gotovo uvek odvija saobraćaj manjeg inteziteta.

Da bi stigli do njega, vozači treba da se isključe sa magistralnog puta Vranje-Skoplje na desetom kilometru u selu Davidovac, a potom da prate table sa oznakama za granični prelaz i manastir Sveti Prohor Pčinjski, koji je udaljen 30 km.

Šta je važno znati tokom kretanja kroz Severnu Makedoniju?

Pored zelenog kartona za vozilo, i poštovanje ograničenja na putu, vozačima se savetuje da kod sebe imaju kovanice u apoenima od 50 centi i 1 evra za plaćanje putarine, pošto se kovanica od 2 evra ne prima, usled pojačanog broja lažnih kovanica. Naravno, ovo važi ukoliko putarinu plaćate na ovaj način, a ne putem kartica.

Šta ako je gužva na graničnom prelazu Kelebija?

Kelebija
foto: AMSS

Ukoliko na kamerama AMSS-a, tokom putovanja za Mađarsku, vidite da je gužva na graničnom prelazu Horgoš, bolje je da se uputite ka manjem graničnom prelazu Đala, koji je udaljen od Horgoša 31 kilometar.

Šta ako je gužva na graničnom prelazu Batrovci?

Isti savet važi i za put ka Hrvatskom primorju. Naime, ako je na Batrovcima gužva, koja ponekad može da potraje i do pet časova, najbolje je da se uputite ka graničom prelazu Šid, koji je udaljen nešto više od 11 kilometara. Alternativu na putu ka Hrvatskoj, imate i u vidu graničnog prelaza Tovarnik, koji je od Batrovaca udaljen oko pola sata vožnje, odnosno, 14 kilometara.

Šta ako je gužva na graničnom prelazu Gostun?

Prilikom putovanja ka Crnoj Gori, ako je gužva na prelazu Dobrakovo-Gostun, preko koga najviše vozača ide put Jadrana, imate alternativu u vidu prelaza Ranče -Jabuka i Čemerno - Čemerno. Od Dobrakova do prelaza Ranče - Jabuka, imate 55, 3 kilometra vožnje.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.