SEĆATE LI SE 9. MARTA 1991? 26 godina od čuvenih protesta koje je predvodio Drašković! (VIDEO)
Foto: Youtube printscreen

ZABORAVLJENA istorija

SEĆATE LI SE 9. MARTA 1991? 26 godina od čuvenih protesta koje je predvodio Drašković! (VIDEO)

Tokom demonstracija na kojima je učestvovalo na desetine hiljada građana, poginuli su učenik Branivoj Milinović i policajac Nedeljko Kosović, a više stotina građana je povređeno
Objavljeno: 09:15h

Danas se navršava 26 godina od prvih velikih opozicionih demonstracija koje je u Beogradu.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Njih je zbog ratnohuškačke politike tadašnje državne Televizije Beograd 9. marta 1991. organizovao Srpski pokret obnove (SPO).

Tokom demonstracija na kojima je učestvovalo na desetine hiljada građana, poginuli su učenik Branivoj Milinović i policajac Nedeljko Kosović, a više stotina građana je povređeno.

Demonstracije su nakratko uzdrmale vlast tadašnjeg predsednika Srbije i lidera Socijalističke partije Srbije (SPS) Slobodana Miloševića. Protest je predvodio predsednik SPO-a Vuk Drašković, sa zahtevom da tadašnji direktor državne televizije Dušan Mitević i urednici Slavko Budihna, Predrag Vitas, Ivan Krivec i Sergej Šestakov podnesu ostavke. Neposredan povod za protest bio je komentar na TV Beograd u kojem je Slavko Budihna optužio SPO da je produžena ruka "ustaškog" hrvatskog režima.

- Mi samo tražimo ostavke četvorice urednika Televizije Beograd i jednog novinara, da se objavi demanti da nismo ustaše i plaćenici Tuđmana - kazao je Drašković tada.

Nakon sukoba u centru Beograda, Predsedništvo SFRJ odlučilo je da pošalje tenkove na beogradske ulice. Drašković i tadašnji potpredsednik SPO-a Jovan Marjanović su uhapšeni. Narednog dana uveče na Terazijskom platou, u centru Beograda, okupilo se hiljade studenata koji su pored ostavki čelnika TV Beograd, tražili i ostavku ministra policije Radmila Bogdanovića i oslobadjanje uhapšenih opozicionih lidera, medju kojima je bio i Drašković. Skupština Srbije je ubrzo posle demonstracija usvojila ostavke čelnika TV Beograd, kao i ostavku Radmila Bogdanovića.

- Nismo mi 9. marta mogli da postignemo više. Ne zaboravite da se sve što je bilo protiv Miloševića okupilo u Beogradu, ali se nije moglo - kazao je lider ovih protesta, Vuk Drašković, ranije u intervjuu za Espreso.

(Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.